Wandelaars knokken voor behoud overwegen

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op maandag 24 februari 2014, 15:15.

Een tijd terug stelde ik samen met Carla Dik-Faber (CU) schriftelijke vragen over de plannen van ProRail om de spoorwegovergangen Laantje van Alverna en Laantje van Leyduin ten zuiden van Heemstede te sluiten. Wandelaars en fietsers uit Heemstede zijn verontwaardigd over dat plan. Vrijdag ging ik ter plekke kijken.

de spoorovergang bij het Laantje van Alverna is een schakel in een aantrekkelijke wandelroute tussen Heemstede en de “waterleidingduinen” van Waternet.

In de slipstream van de Wandelnota van Wijnand Duyvendak heeft de Tweede Kamer besloten dat ProRail voortaan vooraf overleg moet voeren met de belanghebbendenorganisaties van wandelaars en fietsers, als ze een spoorwegovergang willen sluiten. In dit geval weigert ProRail om dat overleg te voeren, met als argument dat het private overgangen betreft. Wat mij betreft een flauwekul argument. In beide gevallen is er sprake van een bestaand recht van overpad. Het Laantje van Leyduin sluit aan op natuurgebied van het Noord-Hollands Landschap, en deze organisatie wil dat de overweg (of een tunneltje) blijft bestaan.

als ProRail zijn zin krijgt moeten de wandelaars straks 1300 meter omlopen, langs deze route…

En de overweg van het Laantje van Alverna wordt ook gebruikt door de tien aanwonenden van het Laantje, en hij vormt een aanrijroute voor de brandweer in geval van nood. ProRail beweert dat er de afgelopen 30 jaar tien (bijna-)ongelukken gebeurd zijn. Dat was in negen van de tien gevallen een incident met een auto. Ter plekke rijden de treinen niet harder dan 70km/uur, omdat 650 meter verderop station Heemstede ligt, waar alle treinen stoppen.

direct na de spoorwegovergang begint een mooie overgangszone met landgoederen en de waterleidingduinen.

Ook dit voorbeeld toont weer aan hoe hard het nodig is dat we in Nederland de rechtsbescherming van fietsers en wandelaars verbeteren. Er zijn (CROW-)richtlijnen voor de maaswijdte voor fiets- en wandelverbindingen over spoorlijnen en wegen, maar die zijn niet wettelijk verankerd. Daardoor worden ze door ProRail, Rijkswaterstaat en provincies vaak wel érg vrijblijvend opgevat. De twee spoorwegovergangen waar de bewoners van Heemstede voor knokken grenzen direct aan stedelijk gebied. Volgens de CROW-normen voldoet de situatie nu wél en bij sluiting niet meer. Dan lijkt me de conclusie snel getrokken!

Komende zaterdag 1 maart houd ik op de wandel- en fietsbeurs in de RAI (Amsterdam) om 13:00u een inleiding over het SP-PvdA-CDA-initiatiefvoorstel Een Stap Vooruit, dat ruim veertig verbetervoorstellen doet voor het bevorderen van toeristisch-recreatief wandelen en fietsen in Nederland. Je bent van harte welkom in de Expozaal van de RAI.

Lees hier de antwoorden op de schriftelijke vragen over het Laantje van Alverna: 20131107 ANTW 0490 IM Dik-Jansen sluiten spoorwegovergangen Heemstede