En weer eet Ymere een corporatie op

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op maandag 10 februari 2014, 12:36.

Het is de grootste corporatie van Nederland. Met een oogje op de Bloemendalerpolder. Dus “fuseert” megacorporatie Ymere uit 020 met de middelgrote corporatie De Woningbouw uit Weesp. Logisch toch?

Nou nee. De SP maakte een jaar of tien terug al aannemelijk dat de schaalvergroting in corporatieland leidt tot: minder zeggenschap van huurders en gemeenten, hogere salarissen voor directeuren en meer bureaucratie & overhead. Inmiddels hebben vele onderzoeken bevestigd dat een schaal van tussen de 3.000 en 10.000 woningen uit het oogpunt van maatschappelijke kosten-baten het beste uitpakt. De Woningbouw heeft 4.000 woningen, Ymere is 20 keer zo groot. De solvabiliteit van Ymere lag eind 2012 op 15%, dan zit je bij financieel toezichthouder Centraal Fonds voor de Volkshuivesting in de gevarenzone. Wordt hier een too-big-too-fail-constructie gecreëerd?

Door toestemming te geven voor deze fusie/overname toont de minister bovendien aan dat hij lak heeft aan de motie Depla cs uit 2006, die uitsprak dat bij fusies boven 10.000 woningen voortaan nee-tenzij het uitgangspunt is. Ook laat de minister zich weinig gelegen liggen aan het regeerakkoord, waarin op verzoek van de PvdA voor de corporatiesector een “small is beautifull” passage is opgenomen. Windowdressing?

Lees hier de schriftelijke vragen die ik inmiddels samen met Weespenaar Eric Smaling heb ingediend: VH 20140210 SV overname DeWoningbouw door Ymere DEF