EU-Klimaatbeleid 2030: De wereld warmer, Europa armer? - Hoofdinhoud
Deze week publiceerde de Europese Commissie haar voorstel voor het nieuwe klimaat- en energiebeleid in 2030. Dit voorstel wordt in de Tweede Kamer besproken tijdens de milieuraad van 19 februari aanstaande. Voor die tijd zal het kabinet nog een reactie geven.
De VVD vindt dat klimaatbeleid realistisch en betaalbaar moet zijn. Daarvoor zijn haalbare en meetbare doelen essentieel. Het is daarom goed dat de Europese Commissie kiest voor één CO2-doelstelling, in plaats van ook te gaan voor aparte doelen op het gebied van energiebesparing en hernieuwbare energie. De keus voor één doel biedt overheden en marktpartijen de kans de meest effectieve manier te kiezen om klimaatdoelen te behalen. Het Emission Trading System (ETS) wordt structureel versterkt en draagt aan de CO2-doelstelling. Een apart doel op hernieuwbare energie is niet alleen duur, het werkt ook negatief op het ETS-systeem.
Desalniettemin is de bindende doelstelling van 40% CO2-reductie erg ambitieus. Het is een verdubbeling in tien jaar ten opzichte van 20% in 2020. Dit zal een enorme opgave zijn voor het bedrijfsleven, die al last heeft van hogere energielasten. Voor de VVD is het bovendien van belang dat Europees klimaatbeleid aansluit bij mondiaal klimaatbeleid. Europa (verantwoordelijk voor slechts 11% van de mondiale uitstoot) wil werken aan het klimaat, maar dan moet de rest van de wereld ook leveren. Voor bedrijven in Europa moeten zoveel mogelijk dezelfde milieu-eisen en voorwaarden gelden, als voor bedrijven in bijvoorbeeld China en India. Concurrentie dus op basis van de beste producten, niet nadeel door eenzijdige klimaat gerelateerde kosten. De VVD wil voorkomen dat energie-intensieve bedrijven Europa verlaten, want dan verliezen wij hier banen en economische groei. Dan wordt de wereld warmer en Europa armer!