Het eigenwoningforfait

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op dinsdag 21 januari 2014, 22:07.

De overheid is een meester in verhullend taalgebruik. Zo wordt het in één keer optrekken van de huur bij mutaties door beleidsmakers huurharmonisatie genoemd. Klinkt een stuk beter dan megahuurverhoging. En wie weet er wat eigenwoningforfait betekent? In simpeltaal: een koopwoningbelasting. En die belasting gaat omhoog ten gevolge van de huurverhoging. Hallo: snapt u het nog??

Vorige week debatteerde de Kamer op verzoek van ondergetekende en Pieter Omtzigt (CDA) met minister Blok en staatssecretaris Weekers over de verhoging van het eigenwoningforfait van 0,6% naar 0,7%. Volgens de regering is de verhoging “een automatisme”, waar de Kamer in 2001 het groene licht voor gegeven heeft. Volgens mij is het een geniepig gevolg van de verhuurderheffing en de daaraan gekoppelde inkomensafhankelijke huurverhoging.

Kees Berghuis, chef parlementaire redactie RTL stelde naar aanleiding van de verhoging voor om een olifantenforfait in te voeren. Die zou dan iedereen moeten betalen die géén olifant heeft, omdat hij daarmee hardstikke veel dierenvoer en andere kostenposten uitspaart. Prachtig. De serieuze kant van de zaak is dat het kabinet dit budgetairre effect van (mijn schatting) €200 miljoen structureel had moeten melden bij de behandeling van het wetsvoorstel inkomensafhankelijke huurverhoging. Dan hadden we op dat moment kunnen besluiten om de verhuurderheffing met €200 miljoen te verlagen.

Lees hier mijn inbreng bij het debat: