Problemen met Oost-Europeanen aanpakken - Hoofdinhoud
Voorzitter, op dit moment zijn er honderd duizenden Oost-Europeanen in Nederland. En dat aantal zal alleen maar verder toenemen nu de arbeidsmarkt ook is opengesteld voor Roemenen en Bulgaren.
Uit een recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat 64 procent van de Nederlanders vindt dat er te veel Oost-Europeanen naar ons land komen, 62 procent is van mening dat het kabinet er voor moet zorgen dat de toestroom vanuit Oost-Europa gaat verminderen en 78 procent vindt dat werkloze Oost-Europeanen terug moeten naar Oost-Europa.
Veel Nederlanders, Voorzitter, vrezen voor hun werk door de komst van Oost-Europeanen. En die gevoelens zijn terecht. Ook zijn veel mensen bang voor meer criminaliteit, meer overlast en nog grotere huisvestings- en integratieproblemen.
Voorzitter, nu de verkiezingen voor de gemeenteraden en het Europees Parlement naderen, probeert het kabinet via minister Asscher een wit voetje te halen bij al die mensen die zich zorgen maken. Maar het kabinet weet dat het met handen en voeten aan Brussel is gebonden. Het probleem is het vrij personenverkeer, het probleem is de huidige Europese Unie.
Het vrije verkeer van personen is in theorie een goed verhaal. In de praktijk is het een nachtmerrie. Het vrije personenverkeer, en het vrije verkeer van werknemers, kan eigenlijk alleen maar werken in een Unie met ongeveer even welvarende landen met ruwweg dezelfde sociale voorzieningen. In de huidige Unie is West-Europa echter een magneet voor Oost-Europa. Het zijn dan ook over het algemeen helaas geen Britse advocaten, Deense artsen en Italiaanse ICT’ers die naar Nederland komen. Maar het zijn vooral laagopgeleide Oost-Europeanen die laagbetaald werk doen. Precies in de categorie waar de werkloosheid en het uitkeringsgebruik, ook vanwege de economische crisis, in ons land al het hoogst is.
Je hoeft dan ook zeker geen raketgeleerde te zijn om te weten dat veel Oost-Europeanen na verloop van tijd zelf in uitkeringen zullen belanden. Een nieuw integratiedrama dreigt. Het toont aan dat de verzorgingsstaat en het vrije personenverkeer in zijn huidige vorm op gespannen voet staan.
Graag hoor ik van de minister hoe hij er voor wil gaan zorgen dat bijvoorbeeld Nederlandse vrachtwagenchauffeurs en bouwvakkers in de toekomst minder werk zien wegvloeien naar Oost-Europeanen. En hoe gaat de minister de criminaliteit, overlast, huisvestings- en integratieproblemen die voortvloeien uit de immigratie vanuit Oost-Europa aanpakken? Graag hoor ik een duidelijk antwoord.
Meer over ...