Bankenunie - update

Met dank overgenomen van C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, gepubliceerd op donderdag 16 januari 2014, 3:03.

De bankenunie is dringend nodig voor het herstel van vertrouwen in de banken en daarmee herstel van de kredietverlening aan onze economie. De geloofwaardigheid van de bankenunie ligt echter onder vuur. Wat begon als juridische bezwaren van Duitsland heeft geleid tot een complete verwatering van de aanpak van probleembanken. Ik maak me grote zorgen over de weg die de Ministers van Financiën ingeslagen zijn.

Deze week zijn de onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de lidstaten gestart over de oprichting van een Europese resolutieautoriteit, waar ik namens de EVP-fractie aan deelneem. De resolutieautoriteit vormt een belangrijk sluitstuk van de Bankenunie en is nodig om probleembanken te kunnen ontmantelen of herstructureren. De onderhandelingen zullen veel tijd vragen in de komende weken. Het Grieks voorzitterschap vervult een belangrijke rol, maar ook zit ik ook aan tafel bij de onderhandelingen over een Inter Gouvernementeel verdrag over het Resolutiefonds. Daarnaast zijn er veel informele contacten. Zo komt Minister Schauble maandag as naar het EP om met ons onderhandelingsteam to overleggen.

Verwatering van de resolutieautoriteit dreigt doordat de Ministers van Financiën cruciale besluiten in handen van 17 nationale toezichthouders of 28 lidstaten willen leggen. Dat zal niet werken wanneer er in een weekend lastige knopen moeten worden doorgehakt. Bovendien vergroot politieke inmenging de kans dat pijnlijke maar cruciale maatregelen vooruit worden geschoven. Bijvoorbeeld het toepassen van bail-in, waarbij aandeelhouders en obligatiehouders in plaats van de belastingbetaler moeten betalen voor een reddingsoperatie. De ervaring in Cyprus leert dat uitstel van deze maatregelen uiteindelijk zal leiden tot hogere kosten. Bovendien is de kans op het lekken van vertrouwelijke informatie erg groot, wat ook schadelijke gevolgen met zich mee brengt.

Ook voor het resolutiefonds, dat gevuld moet worden door de banken, is slagvaardigheid cruciaal. Het opsplitsen van het Fonds in nationale compartimenten zoals voorgesteld door de Ministers zal ervoor zorgen dat de schadelijke link tussen banken en overheden overeind blijft. Daarnaast zorgt het voor een ongelijke behandeling van banken, wanneer alleen een beperkt aantal banken extra moet bijbetalen als de bodem van hun nationaal compartiment in zicht komt. Dat terwijl het Europees Parlement juist probleembanken op een objectieve manier wil aanpakken, los van het land waarin ze opereren.

Het is duidelijk dat er de komende tijd nog veel werk is te verzetten om tot een geloofwaardige Europese resolutieautoriteit te komen. Het Europees Parlement zal zich blijven inzetten voor een resolutieautoriteit die onafhankelijk en effectief kan opereren, los van politieke inmenging. Het is helaas lang niet zeker of het gaat lukken hier voor de verkiezingen hierover een akkoord mete de Raad te bereiken, maar daar zetten we ons uiteraard zeer voor in.