Voor Europa, tegen de EU - Hoofdinhoud
Voorzitter, nu ik niet meer gebonden ben aan geestdodende fractiediscipline, maar een onafhankelijk lid van uw Kamer ben, lijkt het me goed mijn korte spreektijd van vandaag te gebruiken om mijn positie ten aanzien van Europa uiteen te zetten.
Voorzitter, ik ben niet tegen Europa. Ik vraag me zelfs af of het überhaupt mogelijk is tegenstander te zijn van een heel continent. De mensen die zeggen dat Nederland uit Europa zou moeten, begrijp ik niet. Hoe willen ze dat doen? Nederland langs de grens afzagen en dan verslepen naar een ander werelddeel?
Europa is een prachtig continent, Europa is de bakermat van onze Westerse cultuur. Ideeën over democratie en rechtsstaat vinden hun oorsprong in Europa.
En, Voorzitter, eerlijk gezegd verblijf ik ook veel liever in Venetië, Sevilla of aan de Cote d’Azur dan in ons eigen Venlo. Kortom, ik heb niets tegen Europa.
Maar, Voorzitter, ik ben wel zeer kritisch op de Europese Unie. De EU is veel te ver doorgeschoten. Zowel wat betreft de omvang van haar bevoegdheden als inzake het aantal lidstaten. Wat mij betreft nemen de Europese hoofdsteden tal van bevoegdheden terug uit Brussel. Bijvoorbeeld op het gebied van immigratie.
De EU zou zich naar mijn overtuiging grosso modo alleen bezig moeten houden met economische aangelegenheden. De Europese Unie zou weer een Europese Economische Gemeenschap moeten worden, een EEG. Een nieuwe, goed functionerende Europese Economische Gemeenschap zou de Europese economieën een boost kunnen geven. Het zou Europa weer vitaal kunnen maken. Het zou de weg kunnen zijn naar groei en banen.
In een oneliner samengevat: ik ben voor Europa, maar tegen de EU.
Mijns inziens heeft Nederland weinig belang bij een Europese Unie in haar huidige vorm. Een Unie die zich ontwikkelt in de richting van een superstaat, daar moeten we verre van blijven.
Voorzitter, ook wat betreft de eurozone is mijn opstelling pragmatisch: zwakke landen moeten er uit. Dat is niet alleen beter voor Nederland, maar ook beter voor bijvoorbeeld Griekenland. Te grote politieke, economische en culturele verschillen tussen de landen die deel uitmaken van de eurozone ondermijnen de stabiliteit van onze munteenheid. En dat mag niet, daarvoor zijn onze pensioenen, onze huizen en ons spaargeld veel te belangrijk.
Meer over ...