Breed draagvlak voor pensioenplan kabinet goed voor Nederland - Hoofdinhoud
Het kabinet heeft vandaag overeenstemming bereikt met D66, ChristenUnie en SGP over de pensioenopbouw. Het akkoord betekent dat er nu een breed politiek draagvlak is voor het pensioenplan, dat de schatkist zo’n 3 miljard euro moet opleveren. Eerder dit jaar sneuvelde het voorstel voor een verlaging van de jaarlijkse pensioenopbouw in de Senaat, waar VVD en PvdA samen geen meerderheid hebben.
VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders: "Met de VVD laten betrokken partijen met dit akkoord zien, dat zij het belangrijk vinden dat de begroting op orde komt, waardoor Nederland financieel gezond wordt."
In het pensioenplan dat nu voorligt, kunnen werknemers vanaf 2015 jaarlijks maximaal 1,875 procent van hun inkomen fiscaal aantrekkelijk sparen voor hun pensioen. In het oorspronkelijke wetsvoorstel ging het kabinet uit van een jaarlijks opbouwpercentage van 1,75 procent. De VVD steunt de plannen van het kabinet, omdat mensen tegenwoordig langer doorwerken, waardoor zij ook langer de tijd hebben om te sparen voor hun pensioen. Hierdoor kunnen zij uiteindelijk meer pensioen opbouwen. Het akkoord dat nu is gesloten, moet de schatkist in 2017 een bedrag van bijna 3 miljard euro opleveren.
VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders: "Dankzij het pakket dat nu voorligt, kunnen mensen een adequaat pensioen opbouwen, hebben we een voorziening voor ZZP'ers, die hen helpt bij het opbouwen van pensioen en hebben we een aantal premiewaarborgen geïntroduceerd, waardoor de premie omlaag kan en mensen netto meer loon overhouden. De VVD is blij dat mensen tot aan een ton fiscaal aantrekkelijk kunnen blijven sparen voor hun pensioen. De inkomensgrens van 100.000 euro is en blijft voor de VVD een belangrijk speerpunt bij het sluiten van dit pensioenakkoord. Ik ben bijzonder tevreden dat wij dit punt hebben kunnen veiligstellen, zodat het wordt opgenomen in het nieuwe wetsontwerp. Ook boven de 100.000 euro blijft de mogelijkheid om een via een vrijwillige regeling aanvullend pensioen te sparen. Daarmee blijft Nederland aantrekkelijk voor goed opgeleide mensen in het bedrijfsleven."