Scheepvaart

Met dank overgenomen van B.G. (Betty) de Boer i, gepubliceerd op dinsdag 17 december 2013, 2:19.

Op dinsdag 3 december heeft de Kamer in een verzamel overleg gesproken over scheepvaart. Het overleg was in twee delen opgedeeld. Het eerste deel ging over het mengen van chemisch afval in stookolie, waar ook de minister van justitie bij aanwezig was. Het tweede deel ging over de overige onderwerpen, zoals onnodige regelgeving bij de binnenvaart, veiligheid op het water en internationale samenwerking als het gaat om een level playing field voor de zee- en binnenvaart.

Ik heb mijn inbreng toegespitst op drie punten namelijk: veiligheid, gelijk speelveld en onnodige regelgeving. De binnenvaart is een sector die zwaar getroffen is door de economische neergang de afgelopen jaren. Juist deze sector dient niet te worden opgezadeld met onnodige regels. De CCR (Centrale Commissie voor de Rijnvaart) bemoeit zich bijvoorbeeld met onzin als grootte van de slaapkamer, hoeveel mensen er mogen slapen en tinten van glas in stuurhuizen. Deze regelzucht is doorgeslagen, en dat valt te betreuren nu de CCR juist een hele belangrijke instantie is geweest die altijd heeft zorggedragen voor een onbelemmerde doorvaart op de Rijn. Het is voorts ook van belang dat regels op dit niveau worden afgestemd om te zorgen voor een gelijk Europees speelveld. Ik heb met een aantal collega’s het initiatief genomen om een rondetafelbijeenkomst te organiseren met commissarissen en de secretaris generaal van de CCR. Ook hebben we de schippers gesproken. CCR maakt een beweging in de goede richting door toch nog eens te willen onderzoeken welke regels nu echt doeltreffend en efficiënt zijn. Dit is echter nog niet genoeg. Ik ben bezig met een brief aan collegaparlementsleden in de andere Rijnlanden of die ook bereid zijn om naar de overbodige regelgeving te kijken. De CCR besluit namelijk per unanimiteit. Collectieve aktie is dan ook gewenst.

Donderdag 28 november is er een rondetafelbijeenkomst over bijmengen van afval in stookolie voor schepen geweest, dat is ingegeven door een onderzoek van de SP naar bijmengen van afvalstoffen in stookolie. De belangrijkste vraag bij de rondetafel was hoe groot nu werkelijk het probleem is, en hoe we het met de bestaande regels kunnen oplossen. Op die eerst vraag kon niemand echt een antwoord geven, want er zijn nauwelijks cijfers bekend. De VVD is van mening dat je moet inzetten op betere handhaving en de sector moet zich inzetten voor het dichtzetten van de keten waarin de stookolie wordt gemaakt en verhandeld om vervuiling te voorkomen. De sector is hier in de volle breedte al mee bezig, wat de VVD van harte ondersteunt. We hebben wel een motie ingediend waarin we de minister hebben gevraagd om te onderzoeken hoe het in de ons omringende landen is geregeld. Nu wordt een partij stookolie die wordt gedebunkerd standaard als afval aangemerkt en op deze wijze afgevoerd. Dit kost veel geld terwijl er ook partijen olie tussen zitten die heel goed terug kunnen in het proces en als stookolie worden verwerkt.