VVD zet stappen voor volwassen recycling - Hoofdinhoud
DEN HAAG - Eén van de onderwerpen waarmee ik mij als Tweede Kamerlid bezig houd is recycling. Het betreft een innovatieve sector waar economie en milieu samen komen. Meer hergebruik van (secundaire) grondstoffen levert niet alleen winst in de portemonnee, maar ook een beter milieu. Door toenemende schaarste aan grondstoffen wordt de winning ervan kostbaarder. We willen in onze grondstoffenvoorziening bovendien niet afhankelijk zijn van andere landen. We streven naar een circulaire economie waarin afval niet meer bestaat. Het bedrijfsleven zet grote stappen in deze richting en de overheid helpt. Daarom heb ik onlangs twee moties ingediend.
E-waste certificering
De afgelopen maanden heeft de recyclingindustrie overleg gevoerd met de producenten van elektronische apparaten over hoe afgedankte apparaten (e-waste) zo goed mogelijk verwerkt kunnen worden. Storten of verbranden is niet aantrekkelijk, maar hergebruiken op hoogwaardig niveau wel. Momenteel wordt zo’n 43% van het elektronische afval door gecertificeerde bedrijven verwerkt. Nog eens 40% wordt ingezameld en verwerkt door andere bedrijven, maar er blijven lekstromen die niet goed terecht komen en bijvoorbeeld naar Afrika worden geëxporteerd. Dit heeft tot gevolg dat niet al het elektronische afval op hoogwaardige manier verwerkt wordt en dat het soms op schadelijke wijze in het milieu terecht komt.
De industrie heeft last van deze bonafide praktijken. Negatieve beeldvorming over de gehele e-waste recyclingbranche is niet goed terwijl het lang niet overal slecht gaat. De sector wil daarom af van de bedrijven die zich niets of weinig aantrekken van regels en normen. Om de sector een steun in de rug te geven heb ik als VVD-er samen met D66 een motie ingediend om hier verbetering in te brengen. Het is noodzakelijk dat verwerkers van elektronisch afval gecertificeerd zijn. Daardoor is betere toezicht en handhaving op basis van risicoprofielen mogelijk. Het geeft de professionele partijen een steun in de rug. Het verhoogt de kwaliteit en resultaten van recycling. De motie is met brede steun in de Kamer aangenomen. De staatssecretaris streeft ernaar dat de certificering per 1 januari 2015 in orde is.
Normeringen
Tegelijkertijd worden problemen ervaren met normeringen. Op een recyclingcongres in Gorinchem hoorde ik het verhaal van een vooraanstaande Nederlandse pvc-buizenfabrikant. Als fabrikant liepen ze tegen belemmeringen aan als ze de grondstoffen uit gebruikte plastics wilden hergebruiken in nieuwe producten. In aanbestedingen en bouwbestekken worden via normeringen hoge eisen aan producten gesteld. Er moet voldaan worden aan diverse Europese en Nederlandse normeringen (NEN, DIN, ISO, IEC, EN etc.). Het was niet mogelijk om gerecycled plastic te gebruiken in nieuwe producten.
De normeringen aanpassen is dus verstandig. Secundaire grondstoffen kunnen zo hoogwaardig hergebruikt worden zonder dat de kwaliteit minder is. Zo kan een volwassen markt ontstaan. Daarom heb ik de regering verzocht om op zowel Nederlands, als Europees niveau, te bezien welke aanpassing van specifieke normeringen mogelijk is om de bijdrage van secundaire grondstoffen in de circulaire economie te bevorderen. Mijn motie is breed aangenomen en de staatssecretaris zal de Kamer voor de zomer van 2014 rapporteren.