Energiebelangen bepalen geopolitiek steekspel - Hoofdinhoud
Het geopolitieke steekspel tussen de Europese Unie en Rusland gaat verder. Gisteren onthulde een Russisch persagentschap dat Oekraïne zijn betalingen voor de gaslevering van Rusland mag opschorten tot volgend jaar. Vandaag zei de Commissie dat verschillende bilaterale akkoorden tussen Rusland en lidstaten van de Europese Unie met betrekking tot de totstandkoming van de 'South Stream' pijplijn, in strijd zijn met het concurrentiebeleid. Het laat zien hoe energiebelangen de achtergrondruis vormen van de schermutselingen tussen Brussel, Moskou en Kiev.
Een groot deel van de Oekraïense bevolking laat op dit moment zien dat het niet tevreden is met de beslissingen die over hun hoofden worden genomen. Het huidige conflict rond Oekraïne voelt, voor hun, akelig vertrouwd aan: er vond al twee keer eerder een dispuut rond energie plaats tussen Rusland en Oekraïne in de koude winters van 2006 en 2009. Dit had duidelijk zijn weerslag had op de lidstaten van de Europese Unie die toen afgesloten werden van het gas. Rusland voelde zicht toen oppermachtig in dit dossier; en is ook nu niet onder de indruk. Het land reageerde onbegrijpend en geïrriteerd op de aanhoudende protesten en de Westerse bemoeienis met interne Oekraïense zaken. Ook de uitspraken van de Europese Commissie over de bilaterale akkoorden werden sceptisch onthaald. Rusland verklaarde dat de Europese wetgeving hierop geen betrekking had.
Het wordt tijd dat de EU haar afhankelijkheden voor de energievoorziening doorsnijdt. Dat kan op verschillende manieren. Ik heb hard gewerkt aan een resolutie rond kleinschalige energieopwekking. Daarnaast is een richtlijn rond energie efficiëntie en besparing ontwikkeld, naast een richtlijn over de energie prestatie van gebouwen. Nu is het zaak te implementeren en te oogsten. Bovendien is het tijd voor een Europees energieakkoord waar door Europa in samenwerking onafhankelijker en duurzamer wordt.