Graaiers zetten eindsprint in

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op woensdag 4 december 2013, 16:07.

Nu de wettelijke teugels rond de inkomens in de semi-publieke sector (te) langzamerhand worden aangetrokken hebben een aantal directeuren-bestuurders en hun raden van commissarissen een eindsprint ingezet om nog binnen te lopen voor de wetgever al te hinderlijk wordt. Met dank aan ROAB, Financieele Dagblad en Stentor voor hun vandaag gepubliceerde vervolgonderzoek naar de beloning van corporatiebestuurders in 2012 ["Salaris voor top corporaties stijgt tot €177.000", FD, 4 december 2013].

Neem nou directeur John de Roover van Goed Wonen (2463 woningen) in Twello. Hij zag aankomen dat zijn salaris (2012: €167.723) door de nieuwe beloningscode met 15% verlaagd gaat worden. Dat zag John niet zitten dus maakte hij een deal met zijn raad van commissarissen om de verlaging af te kopen voor €190.000. Daarmee wordt de contante waarde van de salarisverlaging tot aan zijn pensionering voor 100% gecompenseerd. Het is een illustratie dat sommige directeur-bestuurders het zakkenvullen met een wetenschappelijke precisie beoefenen. Bij het algemeen overleg woningcorporaties van vanmiddag zal ik minister Blok vragen of hij bereid is om met eenzelfde wetenschappelijke precisie deze zakkenvullers aan te pakken, door het terugvorderen van dit soort douceurtjes. En uiteraard door het de laan uitsturen van raden van commissarissen die aan dit soort praktijken meewerken. Bah.

Een vergelijkbaar geval is oud-directeur Fons Catau van De Woonplaats. Die maakte geen gebruik van de mogelijkheid om op zijn 57e met vervroegd pensioen te gaan (wie heeft ooit dit soort hemelse arbeidsvoorwaarden goedgekeurd?) en eiste en kreeg vervolgens een afkoopsom van €600.000 toen de Woonplaats hem in 2011 vroeg om plaats te maken. Dat is ongeveer 20 keer het gemiddelde inkomen van zijn huurders.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: een mooi beginsel om wettelijk in beton te gieten.