Klimaatoverleg vanuit de skybox

Met dank overgenomen van R.J. (Remco) Dijkstra i, gepubliceerd op maandag 2 december 2013, 3:13.

Wereldwijde veranderingen op klimaatgebied gaan met kleine stapjes. Dat is voor VVD-Kamerlid Remco Dijkstra de belangrijkste conclusie na de klimaattop in Warschau. Dijkstra was als rapporteur van de Kamer bij de laatste vier dagen van de conferentie. “Ik had vanuit de commissie voor Infrastructuur en Milieu de opdracht gekregen om op drie dingen te letten: de financiën, hoe het proces loopt en hoe andere landen in dat proces staan. Als ik die zaken achteraf in samenhang bekijk, valt op dat het toch wel erg over geld gaat. Opkomende economieën blijven zichzelf als arm ontwikkelingsland beschouwen en vinden dat de rijke landen de kosten van milieumaatregelen voor hun rekening moeten nemen. Daarbij verwijzen ze vaak naar de lijst van arme landen uit 1992, waarop ook China, Saoedi-Arabië en Qatar staan. Dat doet natuurlijk geen recht aan hun ontwikkelingsniveau van vandaag de dag.”

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra

Machtsverhoudingen

Een andere conclusie van het Kamerlid is dat bij een dergelijke conferentie niet alleen het onderwerp - in dit geval het klimaat - centraal staat, maar dat geopolitieke verhoudingen de discussies beheersen. “Je ziet dat machtsverhoudingen een belangrijke rol spelen in de discussies. Grote landen als China en India zijn daar duidelijk mee bezig. Wat me opviel is de open en positieve houding van de Amerikaanse delegatie. Opvallend was ook de houding van Australië, waar de nieuwe regering het klimaatbeleid drastisch heeft bijgesteld. Japan schroefde tijdens de conferentie zelfs zijn ambities om CO2-uitstoot te minderen terug.” Volgens Dijkstra gold dat niet voor de Nederlandse delegatie, bestaande uit ambtenaren van de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken. “Nederlanders bekleedden tijdens de conferentie verschillende voorzitterschappen en ook is er een overeenkomst getekend met Zuid-Afrika over nauwere samenwerking tussen beide landen op het gebied van drinkwater, afvalwaterzuivering, irrigatie, sanitaire voorzieningen, waterbeheer en bescherming tegen overstromingen.

Altijd Welkom

Het Kamerlid kreeg van de ambtelijke delegatie alle informatie die hij wilde hebben. “De conferentie was in het nationale voetbalstadion in Warschau, waar Nederland net als de andere delegaties een ruimte had in een van de skyboxen. Ik was daar altijd welkom, evenals trouwens bij andere landen waar ik belangstelling voor had. Zo heb ik samen met Caroline Keulemans die als EU-adviseur meereisde, heel nuttige contacten gehad met collega’s, en ook met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en van non-gouvernementele organisaties.” “Het is me duidelijk geworden dat klimaatbeleid mede door de machtspolitiek die erbij komt kijken, een zaak van lange adem is. Ik heb ook de indruk gekregen dat de urgentie niet door iedereen wordt gevoeld. Ik zie dat terug in de berichtgeving in de Nederlandse media die zich vaak meer op het randgebeuren dan op de inhoud zelf richtte. Ik ben daarom benieuwd wat de resultaten zullen zijn van de top in Parijs in 2015, waarvan nu al veel wordt verwacht.

Artikel stond in Kamerbode van week 49.