Sargentini komt met Europese wetgeving tegen witwassen - Hoofdinhoud
Als het aan GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini ligt, wordt het voor criminelen een stuk moeilijk om hun illegaal verkregen geld wit te wassen in Europa. Ze schrijft namens het Europarlement aan strengere wetgeving in de herziening van de Europese anti-witwasrichtlijn. Sargentini pleit onder andere voor een register waarin staat wie de uiteindelijke belanghebbende is van een bedrijf. Zo kunnen criminelen zich niet langer verschuilen achter schimmige bedrijfsconstructies en kan Europa belastingontduiking aanpakken.
Sargentini: “Schimmige bedrijfsconstructies blijven niet langer geheim, de transparantie is de sleutrel om het belang van gegevensbescherming te waarborden in de strijd tegen witwassen.”
Criminelen die geld verdienen aan drugs-, wapenhandel, corruptie of fraude proberen op allerlei vernuftige manieren om hun geld in het reguliere financiële systeem te brengen en zo wit te wassen. De anti-witwasrichtlijn verplicht banken en andere bedrijven om klantonderzoek te doen en in de gaten te houden of er verdachte patronen zijn in de transacties van deze klanten. Daar moet een preventieve werking van uitgaan.
Maar met deze oplettendheid van de financiële instellingen zijn we er nog niet. De klanten van banken zijn vaak bedrijven. En daarvan is lang niet altijd duidelijk welke persoon nu uiteindelijk belanghebbende is. De Wereldbank toonde eerder in een studie aan dat bij tweehonderd onderzochte corruptiezaken zeventig procent gebruik maakte van anonieme brievenbusmaatschappijen om gestolen geld wit te wassen. Het voorstel van Sargentini om te komen tot een register waarin de 'uiteindelijke belanghebbende' staat geregistreerd, moet dat voorkomen.
“Het register van de uiteindelijke belanghebbende moet publiek toegankelijk worden, zodat het ook gebruikt kan worden om belastingontduiking op te sporen. De publieke toegang tot zo'n register zou is onderzoeksjournalisten een bron van interessante ontdekkingen over hoe grote bedrijven via onwenselijke en verboden constructies de fiscus omzeilen.”
Sargentini doet in ook voorstellen om helderheid te creëren tussen de verschillende verplichtingen die bedrijven hebben als het gaat om gegevensbescherming en om anti-witwasmaatregelen. Door de rol van de nationale gegevensbeschermers (zoals ons College Bescherming Persoonsgegevens) kunnen veel rechtszaken voorkomen worden en weten bedrijven hoe ze de twee sets aan wetgeving op een goede manier kunnen implementeren zonder dat ze handelen in strijd met een van de twee. Daarnaast heeft Sargentini expliciet opgenomen dat de maatregelen proportioneel moeten zijn, zodat de privacy van burgers niet geschaad wordt en het wetsvoorstel niet leidt tot een grootscheeps surveillance systeem.
In de media
Sargentini gaf donderdagochtend op BNR Nieuwsradio een toelichting op haar plannen.