Reinette Klever op Artsennet.nl: "Stop met betalen voor slechte zorg"

Met dank overgenomen van R.J. (Reinette) Klever i, gepubliceerd op woensdag 30 oktober 2013.

Stop met betalen voor slechte zorg

De PVV wil borg voor Betere Zorg!

Het kabinet Rutte II erkent het belang van garanties om de economie een impuls te geven. PvdA-leider Diederik Samson zei hierover: 'De garantie van de overheid kan vele miljarden lostrekken aan kredieten'. De PVV zegt daarop: 'Garanties in de zorg kunnen vele miljarden besparen en de kwaliteit een impuls geven'.

De curatieve zorg in Nederland is goed en patiënten zijn best tevreden. Ziekenhuizen zijn klantvriendelijk met één- of tweepersoonskamers met eigen wc, televisie, wifi en kunst aan de muur. Huisartsen denken mee, zijn beter bereikbaar en staan welwillend tegenover de steeds meer vragende patiënt. Maar nu is het crisis en lijkt die hele consumentenmentaliteit de zorgkosten alleen maar op te jagen. We kunnen de zorgconsumptie duurder maken of bepaalde rechten op zorg schrappen.

We kunnen echter ook een consumentenrecht introduceren. Het recht op garantie. Zodat we bij gebrek of schade recht hebben op kosteloos herstel, vervanging of vergoeding. Met kosteloos bedoel ik dan voor kosten van de zorgverlener en niet voor de zorgverzekeraar. Want waarom zouden we met zijn allen meebetalen aan vermijdbare schade?

Garantie

Als de uitlaat van je auto gerepareerd is maar hij valt er na een maand weer onderuit dan ga je terug naar de garage om het te laten fixen of je wilt je geld terug. Reparaties vallen namelijk onder garantie, mits uitgevoerd door een erkende garage. Maar als je je gebroken been laat repareren en na een maand blijkt er toch een schroef verkeerd te staan dan wordt dat niet kosteloos rechtgezet. De volledige behandeling wordt opnieuw gedeclareerd en betaald want in de zorg gelden geen garanties of waarborgen. Waarom eigenlijk niet?

Waarom staat een ziekenhuis niet borg voor de kwaliteit die het levert? Hebben ze er soms zelf te weinig vertrouwen in? Het is toch te bizar voor woorden dat wanneer je fouten maakt je hier in feite juist extra voor beloond wordt? Extra (over)behandeling, heropnames en heroperaties leveren een ziekenhuis namelijk gewoon geld op. Dit maakt meteen duidelijk dat de prikkels voor marktwerking in de zorg helemaal verkeerd staan.

Vertrouwen

Het is in de zorg niet gebruikelijk om garanties af te geven voor behandelingen. Waarom eigenlijk niet? Veel standaard operaties zouden best onder een garantieregeling kunnen vallen. Toch kom ik bij weinig zorgverleners het woord garantie tegen, ik zag het slechts bij een paar tandartsen. Daar valt bijvoorbeeld een kroon onder garantie indien deze binnen een bepaalde termijn losraakt. Het zetten van een kroon of het zetten van een gebroken been zou eigenlijk geen verschil moeten maken voor een garantieregeling. Dit is toch vooral een kwestie van vertrouwen hebben in je eigen vakmanschap en goede nazorg regelen. Door garantie af te geven wek je vertrouwen bij de patiënt en sta je in voor de kwaliteit van je behandeling.

Concurrentie

Garanties zullen niet alleen het vertrouwen van patiënten winnen maar ook van zorgverzekeraars. Als zorgverzekeraars een ziekenhuis dat garanties afgeeft een beter contract aanbieden, dan stimuleert dit ziekenhuizen tot concurrentie op basis van kwaliteit en behandeluitkomst. Garanties zul je immers moeten waarmaken, dus loop je een tandje harder, doe je even een extra check en zorg je ervoor dat de patiënt alle instructies voor de nazorg en het innemen van medicijnen goed heeft begrepen. Eigenlijk zoals goede zorg behoort te zijn en op afgerekend behoort te worden.

Betere zorg

Garanties zijn ook uit te breiden, het hoeft niet alleen van toepassing te zijn op standaardoperaties. Je kunt ook denken aan garanties ter voorkoming van ziekenhuisinfecties of heropnames. Een win-win situatie voor de patiënt: betere zorg, minder verzuim en minder kosten. Nu patiënten zorgconsumenten zijn geworden en zorgboulevards en zorghotels de grond uitspringen is het toch niet zo vreemd om een garantieregeling voor de zorg in het leven te roepen? Welk ziekenhuis staat als eerste borg voor betere zorg?

Dit opiniestuk werd op 29 oktober gepubliceerd op Artsennet.nl