Algemeen Overleg OV/OVchip/Taxi’s

Met dank overgenomen van B.G. (Betty) de Boer i, gepubliceerd op dinsdag 8 oktober 2013, 2:25.

Tijdens dit Algemeen Overleg op 1 oktober heeft de VVD samen met de Christenunie een voorstel gedaan om de OV-chip betaalmarkt open te gooien zodat meerdere aanbieders (vervoerders en niet-vervoerders) OV producten kunnen aanbieden aan reizigers.

Dit leidt er onder meer toe dat de reiziger, net als bij de mobiele telefonie, kan kiezen voor één OV provider die alles regelt, van OV-chipkaart tot geld terug bij vertraging. De reiziger wordt dan niet meer geconfronteerd worden met een paaltjeswoud waar ze bij elke vervoerder apart moeten in- en uitchecken. Providers kunnen kilometers inkopen bij de vervoerders waardoor een markt voor kilometers ontstaat wat leidt tot verlaging van tarieven. De warboel bij de tarifering van de NS kan hiermee ook worden opgelost. Met de huidige apparatuur is dit voorstel te realiseren. Daarnaast is er nog veel meer mogelijk, van het Duitse Touch&Travel systeem (reizen op je mobieltje) tot reizen op rekening (wat de NS al met haar Businesskaart doet). Er zal een rondetafelgesprek worden georganiseerd om het idee verder uit te werken.

Over de toegankelijkheid van blinden en slechtzienden in het OV heb ik ook een scherp punt gemaakt. Voor deze groep is na jaren van overleg nog steeds geen bevredigende oplossing gevonden voor wat betreft een gebruiksvriendelijke ov-chipkaart. Dit moet als de donder eens een keer goed geregeld worden. het beste is een ov-chipkaart gebaseerd op de NS-businesskaart waarbij achteraf betalen mogelijk is. De staatssecretaris deelt de verontwaardiging die ik hier over heb geuit, deze groep is immers afhankelijk van het openbaar vervoer. Voor december krijgen we uitsluitsel hoe dit geregeld gaat worden. Het reizen op rekening moet voor deze groep dienen als uitgangspunt. Dat is ook hun uitdrukkelijke wens.