Klimaatbeleid, waar gaat het heen? - Hoofdinhoud
BETUWE - Het International Panel on Climate Change (IPCC) publiceert maandag haar nieuwste rapport over klimaatverandering. In dit rapport de ontwikkeling van het klimaat op aarde beschreven. De opwarming van de aarde, met wisselend tempo bezig sinds de jaren '50 van de vorige eeuw, wordt uiterst waarschijnlijk (kans van 95%) door de mens veroorzaakt, zo concluderen wetenschappers. Voer voor zowel klimaatsceptici, als klimaatadepten.
Politici zijn geen wetenschappers
Klimaatverandering is van alle tijden. Een discussie over wie of wat oorzaak is, vind ik eigenlijk niet zo interessant. Politici zijn geen wetenschappers, wetenschappers zijn geen politici. Waar het mij om gaat is dat wij onze verantwoordelijkheid nemen. Dan is het verstandig is om klaar te zijn voor de toekomst, waarbij wisselingen in temperatuur of weersinvloeden nadelige gevolgen kunnen geven. Denk aan overvloedige regenval waardoor bijvoorbeeld onze rivierendijken dreigen te over te lopen, maar denk ook aan watertekort in zomermaanden, het ontstaan van ziekten of oogsten die mislukken.
Klimaat als kans
Nederland kan hier, met de kennis en expertise op tal van gebieden zoals water en landbouw, haar voordeel mee halen. Wij kunnen onze kennis naar het buitenland exporteren en er zelfs een verdienmodel van maken. Een win-win dus, voor zowel de economische ontwikkeling hier, als in andere landen die wij helpen en een voordeel voor het klimaat. De VVD vindt het daarbij belangrijk om goed op de financiën voor klimaatbeleid te letten. Klimaatprogramma's kosten veel geld en iedere belastingeuro moet een effectief of zichtbaar effect hebben.
Richting bepalen
In november vindt de VN-klimaatconferentie plaats in Warschau. Namens de Tweede Kamer zal ik als onafhankelijk rapporteur deelnemen. Op de conferentie wordt besproken hoe mondiaal klimaatbeleid er na 2020 uit moet zien en hoe dit gefinancierd wordt. Het IPCC-rapport zal hierbij een rol spelen. Staatssecretaris Mansveld voert de Nederlandse delegatie aan. Nadien zal ik in de Kamer verslag uitbrengen.
In aansluitende debatten zal ik weer met de politieke pet als VVD-kamerlid afwegingen maken over de door ons gewenste richting van Europees en Nederlands klimaatbeleid. Rekening houden met de gevolgen (adaptatie) lijkt me zinvoller dan te denken dat we als Nederland alleen de thermosstaatknop van de aarde (mitigatie) kunnen instellen.