Funda in de etalage

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op vrijdag 27 september 2013, 12:34.

Een deel van de leden van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) wil Funda, geschatte marktwaarde €100 miljoen, verkopen. Dat is een buitenkans om het integrale koop- én huuraanbod via één kanaal in beeld te brengen.

Die versnippering kost klauwen met geld, dat betaald wordt door de corporaties en uiteindelijk door de huurders. Maar hij heeft nog veel meer negatieve kanten, zoals huurders die op vijf plekken moeten inschrijven voor een woning en uiteraard (…) ook vijf keer betalen. In het rapport Stop de wachtgeldbelasting deed ik in 2008 al een aantal voorstellen om de woonruimteverdeling te stroomlijnen en daarmee transparanter en goedkoper te maken.

De corporaties kunnen er natuurlijk voor kiezen om alle kaarten op Woningnet te zetten. Dat zou zeker ook een stap vooruit betekenen. Maar op termijn zullen de huur- en koopmarkt verder naar elkaar toegroeien. Het ligt erg voor de hand om nu al te onderzoeken of integratie van de portals Funda en Woningnet goedkoper is een extra voordelen biedt voor de woningzoekende. €50 miljoen voor een 50% aandeel in Funda is veel geld, maar het zou me niets verbazen dat de kosten per transactie door de integratie meer dan halveren, bij een grotere gebruiksvriendelijkheid voor de huurders en kopers.