CDA Europa eist traceerbaarheid implantaten

Met dank overgenomen van E.M.R. (Esther) de Lange i, gepubliceerd op woensdag 25 april 2012.

"Implantaten moeten Europa-breed traceerbaar zijn, de controles op de productie en certificering moeten verbeterd worden en patiënten hebben in heel Europa recht op informatie" zegt Esther de Lange (Volksgezondheid) als reactie op de resolutie die vandaag is aangenomen door het Europees Parlement. Deze resolutie dient ter voorkoming van een nieuw schandaal in de toekomst zoals met de borstimplantaten van het Franse bedrijf PIP.

Esther de Lange: "Wat we zien op dit moment is dat de Lidstaten vooral bezig zijn met het verbeteren van hun eigen marktpositie. Mijn aandacht gaat uit naar de patiënten. Zij moeten allereerst weten waar ze aan toe zijn. We hebben nu eenmaal een open markt voor medische hulpmiddelen en patiënten zelf gaan ook steeds vaker de grens over voor behandelingen. Daarom is het essentieel dat we in noodgevallen weten waar bepaalde implantaten terecht gekomen zijn. Ik wil dat de traceerbaarheid Europa-breed gegarandeerd is." Het standpunt van De Lange werd gedeeld in de parlementaire commissie Volksgezondheid. Deze commissie roept de Europese Commissie en de lidstaten nu op te werken aan meer uniforme informatieverstrekking en de traceerbaarheid in heel Europa te garanderen.

Daarnaast worden onder andere strengere toelatingseisen voor dergelijke medische hulpmiddelen en onaangekondigde controles hierop geëist door het parlement.

Esther de Lange: + 32 2 284 7954