VVD wilt langere treinen in de winter

Met dank overgenomen van B.G. (Betty) de Boer i, gepubliceerd op vrijdag 13 september 2013.

Bron:

http://www.nu.nl/politiek/3573372/vvd-wil-langere-treinen-in-winter.html

Dat er door winterse omstandigheden minder treinen rijden, vindt de VVD-Kamerlid Betty de Boer prima. Maar deze winter zouden er wel flink langere treinen moeten rijden, meent zij.

''Zoals de reizigers vorig jaar vervoerd werden, vind ik onverantwoordelijk en onveilig. Er zaten veel te veel mensen in veel te korte treinen. Je moet er toch niet aan denken dat er paniek uitbreekt in een trein waar de mensen tegen de ramen aangeplakt zitten."

De Boer wil verder dat staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) kijkt of de bereikbaarheid van luchthaven Schiphol verbeterd kan worden, zonder te tornen aan de veiligheid en noodzakelijk onderhoud.

''Schiphol is wel van essentieel belang voor het verdienvermogen van Nederland'', vindt de VVD. ''Regelmatig vallen treinen uit rond Schiphol en dat is bijzonder ongunstig voor de bereikbaarheid van de luchthaven.''

Treinkaartje

Als het aan de VVD ligt, wordt het treinkaartje voorlopig niet duurder. ''De NS moet eerst maar eens in eigen vlees snijden en niet de last bij de reiziger leggen'', meent Kamerlid De Boer.

Volgens een woordvoerder van de NS voert de vervoerder slechts het beleid uit dat door het kabinet-Rutte I is uitgezet. ''Vervoerders moeten gezamenlijk 50 miljoen euro bij elkaar brengen in 2015, dat wordt geïnvesteerd in het spoor. Dat beleid voeren wij uit, door de prijzen van het kaartje met 1 procent te verhogen bovenop de inflatiecorrectie.''

Minder winterdienstregeling

RTL Nieuws meldt dat NS, volgens de Tweede Kamer, de komende winter beter moet presteren. Het CDA wil dat de winterdienstregeling wordt afgeschaft. VVD, D66 en de SP willen dat de dienst minder vaak wordt ingesteld.

CDA-Kamerlid Sander de Rouwe pleit voor ''echte oplossingen''. Hij noemt het uitdunnen van de dienstregeling een ''lapmiddel'' dat de reiziger in de kou zet.

Afgelopen winter werd de winterdienstregeling regelmatig ingezet zodra of soms voordat de eerste sneeuw gevallen was. Het duurde vaak dagen voordat de treinen weer volgens plan reden.

De SP vindt dat de NS sneller moet terugschakelen naar de normale dienstregeling.

Bron: ANP