Naiades: Meer kansen voor binnenvaart

Met dank overgenomen van C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, gepubliceerd op dinsdag 10 september 2013, 3:07.

De Europese Commissie heeft een nieuw actieprogramma gepresenteerd, dat de kansen voor de binnenvaart in Europa moet versterken. De binnenvaart is een belangrijke sector, zeker in Nederland, maar ook in andere EU landen. is de afgelopen jaren veel bereikt. De binnenvaart is aanzienlijk schoner geworden en binnenhavens zijn verbonden in een trans-Europees netwerk. Maar nog veel kansen worden niet benut.

Het actieprogramma NAIADES II zet de komende jaren vol in op multimodaal vervoer. Dat juich ik van harte toe.Toch ben ik ook kritisch op het voorstel: Het is nog te onduidelijk hoe de Europese Commissie de plannen voor de binnenvaart wil financieren. Verder mis ik plannen om het goed werkende River Information Services uit te breiden.

Ik vind het wel goed dat de Europese Commissie regels voor LNG al volgend jaar wil aanpassen. Het moet zo voor de binnenvaart gemakkelijker worden om LNG als brandstof te gebruiken.

Het voorstel voor NAIADES II wordt binnenkort in het Europees Parlement besproken. Ik zal mij als Europarlementariër er sterk voor maken dat dit actieprogramma wordt versterkt. Vervoer over water is een belangrijke en kansrijke transportmodaliteit.