Weekers speelt verstoppertje over vennootschapsbelasting waarborgfondsen

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op maandag 2 september 2013, 16:33.

Zo juist kwamen de antwoorden van staatssecretaris Frans Weekers binnen op mijn vragen over de heffing van vennootschapsbelasting over de activiteiten van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Ik vind die heffing bezopen.

Het WSW is een onderlinge waarborgregeling van de woningcorporaties, met het Rijk als achtervang. Corporaties kunnen door het WSW goedkoper geld lenen voor -uitsluitend- sociale woningbouwprojecten. Het innen van vennootschapsbelasting bij het WSW is in het licht van de maatschappelijke doelstelling pervers en bovendien contraproductief: als de corporaties door de vennootschapsplicht van het WSW nóg minder kunnen lenen, kunnen ze nóg minder bouwen en vliegen er nóg meer bouwvakkers de straat op. Ik zou denken dat het kabinet dat ook niet wil. En, o ja: er komt dan ook nóg minder BTW binnen, waardoor de extra bezuinigingstaakstelling van het kabinet nóg groter wordt.

Ben ik nou zo slim of Frans Weekers en Stef Blok zo dom? Wie het weet mag het zeggen.

Weekers speelt in zijn antwoorden verstoppertje. Hij wil ook niet bevestigen dat het Waarborgfonds Eigen Woningbezit, de uitvoerder van de Nederlandse Hypotheek Garantie, wél is vrijgesteld van vennootschapsbelasting. Alle dieren zijn gelijk, mits ze in een koophuis wonen?

Lees hier de antwoorden van Weekers: 20130902 ANTW FIN vennootschapsbelasting waarborgfondsen