VVD wil af van fatale regels voor pluimveehouders

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op dinsdag 20 augustus 2013.

De VVD stelt Kamervragen aan Staatssecretaris van Economische Zaken over strak opgelegde regels die niet gelden voor buitenlandse boeren en de Nederlandse ondernemer ondermijnen. De regels dreigen de pluimveehouders fataal te worden.

Legbatterijen zijn verboden in de Europese Unie sinds 2012. Nederlandse pluimveehouders hebben op grote schaal aanpassingen moeten plegen om over te gaan op scharrelstallen. Spanje, Polen en landen buiten de Europese

Unie leveren echter nog wél legbatterij eieren. Er is geen verbod op het importeren van deze goedkopere eieren die worden verwerkt in allerhande eindproducten.

VVD Kamerlid Lodders: “Er zit een hiaat in de regelgeving. Momenteel zijn de eierprijzen laag door de gezonde marktwerking, maar wat de VVD tegen wil gaan is dat er oneerlijke concurrentie komt door regels die zijn ingesteld door de Staatssecretaris.” Lodders gaat daarom Kamervragen stellen aan Dijksma. “Ik wil van haar weten of de ze bereid is om in de Landbouwraad ervoor te pleiten dat Europa dezelfde eisen stelt aan de import van producten

aan landen binnen en buiten de EU” zegt Lodders.

In september wordt het Ingrepenbesluit besproken in de Kamer. Dit behandelt lichamelijke ingrepen bij dieren, maar gaat alleen over Nederlandse wetgeving. De ongerustheid leeft bij de VVD dat dit wederom meer regels zal opleveren die uitsluitend gelden voor Nederlandse (pluim)veehouders. “Wat wij zeker willen voorkomen is dat er nog meer eisen worden gesteld aan de ondernemers bij wie nu het water al aan de lippen staat. Wij willen dat een meer gelijk speelveld ontstaat voor alle veehouders in Nederland om onze plaats als tweede exporteur van de wereld te behouden,” aldus Lodders van de VVD.