Blog Skipr: De Nederlandse zorg als export product

Met dank overgenomen van A. (Anne) Mulder i, gepubliceerd op vrijdag 9 augustus 2013, 14:14.

De Nederlandse zorg staat er goed voor blijkt steeds weer uit internationale vergelijkingen. Zo staat het Nederlandse zorgstelsel al jaren op nummer 1 in de Euro Health Consumer Index.

Dat roept de vraag op of er exportkansen zijn voor de Nederlandse zorg, te meer nu de gezondheidszorg wereldwijd een groeisector is. In zich ontwikkelende landen als Brazilië, China en India zullen de zorguitgaven de komende naar verwachting fors stijgen.

Recent konden we in Trouw lezen dat in Shanghai de komende jaren tachtigduizend zorgplaatsen gecreëerd worden voor dementerende ouderen naar Nederlands voorbeeld. Leidend hierbij is het zorgmodel van de Rotterdamse zorgorganisatie Laurens. En vorige maand startte Jos de Blok buurtzorg USA. Mooie voorbeelden.

Import

Een andere manier om zorg te exporteren is door buitenlandse patiënten naar Nederland te halen. Voor zover ik weet zijn er echter geen gegevens bekend over het aantal buitenlandse patiënten dat zich in Nederland laat behandelen en de bedragen die daarmee gemoeid zijn. Het zou interessant zijn dit te onderzoeken. Hoeveel buitenlandse patiënten laten zich hier behandelen, waarom doen ze dat en zijn er redenen waarom mensen afzien van behandeling in Nederland?

Over de grens

Tegelijkertijd geldt dat steeds meer Nederlanders zich over de grens laten behandelen. Zo blijken Nederlanders graag naar België te gaan omdat daar geen wachtlijsten bestaan en de zorg minder onpersoonlijk is. Het bedrag dat Nederlanders aan zorg besteden in het buitenland loopt dit jaar naar verwachting op tot 850 miljoen euro. Momenteel loopt er een zogeheten Interdepartementaal Beleidsonderzoek naar de vraag waarom steeds meer Nederlanders zich laten behandelen in het buitenland. Of er per saldo meer Nederlanders naar het buitenland gaan voor een behandeling dan andersom, is dus niet bekend.

Nederlandse zorgconcepten

Genoeg te onderzoeken. Maar wat zou het mooi zijn als Nederlandse zorgconcepten en -kennis wereldwijd verspreid kunnen worden en als meer buitenlandse patiënten zich hier laten behandelen. Zo kan Nederland op het gebied van zorg een internationale reputatie krijgen vergelijkbaar met de naam die Nederland nu al wereldwijd geniet op het gebied van watermanagement.

Anne Mulder

Tweede Kamerlid VVD