Staatsdeelnemingen: alleen maar afbouwen, of gaan we ook nog investeren?

Met dank overgenomen van P.F.C. (Paulus) Jansen i, gepubliceerd op donderdag 25 juli 2013, 13:33.

Het was een heel aardig debat met minister van financiën Jeroen Dijsselbloem, over het beleid ten aanzien van staatsdeelnemingen. Een voorganger van Dijsselbloem, Wouter Bos, had in 2007 aangekondigd dat hij een strategischer, offensievere koers wilde gaan varen met de staatsdeelnemingen, in plaats van alleen maar te cashen. Wat is daar eigenlijk van terecht gekomen?

Dijsselbloem heeft wel lol in principiële discussies; dat komt goed uit: ik ook.

Op dit moment staan op de nominatie om verkocht te worden: ultracentrifugebedrijf Urenco, de Staatsloterij, Holland Casino. Binnenkort wordt dat rijtje waarschijnlijk uitgebreid met een deelprivatisering (49%) van TenneT en Gasunie. Aan de pluszijde staat de gedwongen aankoop ABN-AMRO, die Dijsselbloem liever vandaag dan morgen weer zou willen verkopen.

Maar hoe zit het met strategische aankopen? De PvdA heeft toch ook ambities met betrekking tot structuurversterking en verduurzaming van de Nederlandse economie, waar blijft dan het lef om noodzakelijke ontwikkelingen ook door middel van publiek (deel)eigendom te versnellen. De SP pleit al tijden voor een nieuwe Nationale Investeringsbank, bij dit ondernemende kabinet is het muisstil.

Lees hier het verslag van het AO staatsdeelnemingen op 27 mei jl.: FIN 20130529 VER 28165 AO staatsdeelnemingen