39 weken verder, waar staan we?

Met dank overgenomen van R.J. (Remco) Dijkstra i, gepubliceerd op donderdag 27 juni 2013, 2:28.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra

Nog geen jaar zijn we bezig, vlak voor zomerreces. Tijd om de balans op te maken. Op drukke kamerdagen (dinsdag, woensdag en donderdag) zijn twee zaken van belang. Je moet voldoende flexibel zijn, want de agenda kan ieder moment omgegooid worden. Stemmingen en spoeddebatten zorgen ervoor dat geplande afspraken verschuiven. Daarnaast is het goed de boel te relativeren. Niet wakker liggen. En als je de winkelstraat inloopt, wat interesseert het de mensen wat er in de Tweede Kamer gebeurt? Is de hoofdlijn voldoende?

De portefeuille

Mijn portefeuille milieu en klimaat biedt voldoende uitdaging en is hartstikke leuk! Er zijn grote verschillen in de politieke benadering. Iedere partij kiest een eigen invalshoek. Toch doet gemiddeld maar de helft van de partijen mee aan het debat, helaas. Ik heb de mazzel meer de diepte in te kunnen gaan en kan me vaak beter voorbereiden dan collega’s van kleinere partijen. Regelmatig kruis ik de degens met D66, CU, GL, SP en soms de Dierenpartij. Wat opvalt is dat de emotie de overhand heeft. De VVD lijkt als vrijwel de enige partij die feiten centraal te stellen. Die spreekt over doelen in plaats van middelen. Ook heb ik te maken met organisaties als Greenpeace, Milieudefensie en andere natuur-, milieu- en duurzaamheidsclubs. Die willen de wereld verbeteren, maar de crux zit natuurlijk in de wijze waarop.

Resultaten

Mijn belangrijkste resultaat ligt in het controleren van de staatssecretaris, mallotige moties voorkomen en regeldruk beperken. Zelf diende ik drie moties in: één om importrestricties in de recyclingsector op te heffen, één om het verplicht wegen van zeecontainers makkelijker te maken en één om de pakkans en boetes bij illegale olielozingen fors te verhogen. Alle drie werden met ruime meerderheden aangenomen. Daarnaast heb ik vragen gesteld over ruimtelijke ordening op zee, waterzuivering bij agrariërs, de toekomst van het KNMI en het veiligstellen van schaarse grondstoffen. Ik leverde bijdragen in tal van algemene en schriftelijke overleggen. Hier kunt u mijn inbreng in debatten, schriftelijke vragen en moties terug vinden. Tenslotte was ik liefst 14x actief in de plenaire zaal, terug te zien via 'debat gemist'.

Werkbezoeken en media

Natuurlijk ontbraken de werkbezoeken niet. Van Veendam tot Vlissingen. Van Alkmaar tot Apeldoorn. Zie hier foto's van de plaatsen die we hebben bezocht. Via interviews en reacties kwam ik regelmatig in de media: op de radio over grondstoffen en afval, in de krant over veiligheid in de chemie, op tv met fijnstof en op internet met de illegale olielozingen.

Al met al een leuke tijd. Een eigen winkel (toko) met verantwoordelijkheden op je portefeuille en tegelijkertijd veel raakvlakken met collega’s binnen onze VVD-familie. Bijvoorbeeld bij energie, innovatie, besparing, klimaat en ontwikkelingsdoelen, fiscaliteit en ruimtelijke ordeningskwesties. Dat je vertrouwen krijgt in je rol voelt goed. Er is nog veel te doen. Tot half juli werken we door en daarna nemen we even vrij om nieuwe inspiratie op te doen en de accu op te laden. Met de komende debatten en de gemeenteraadsverkiezingen op komst, is er vast genoeg te doen om het land in te gaan en te halen en te brengen.

Met liberale groet,

Remco Dijkstra