EU Commissie moet onderzoek doen naar peutermelk

Met dank overgenomen van E.M.R. (Esther) de Lange i, gepubliceerd op dinsdag 11 juni 2013.

Het CDA is tevreden dat het Europees Parlement gisteren instemde met nieuwe regels voor speciale voeding (voor zuigelingen en peuters bedoelde levensmiddelen, voeding voor medisch gebruik en de dagelijkse voeding volledig vervangende producten voor gewichtsbeheersing).

Namens de grote christendemocratische fractie slaagde Esther de Lange erin de bescherming van kwetsbare groepen op peil te houden. "We moeten niet opnieuw het wiel uitvinden. Veel regels en normen waren al prima. Wetgeving die soms al decennia bestond, hebben we nu aanmerkelijk opgeschoond. We hebben 20 maanden over dit dossier onderhandeld. Ik ben vooral blij dat het akkoord, dat 'lean and mean' is, voor de verkiezingen is bereikt en dat het duidelijkheid biedt voor consument, patiënt en producent."

"We hebben onder andere de Europese Commissie opgedragen te onderzoeken of de dure 'peutermelk'-producten wel nodig zijn of dat ze misschien wel negatieve gezondheidseffecten hebben. Vanaf 12 maanden kunnen de meeste baby's heus gewone melk verdragen", aldus De Lange. De regels die nu al bestaan voor babymelk (0-6 maanden), namelijk dat verheerlijkende foto's verboden zijn op de verpakking ervan, worden uitgebreid naar de categorie opvolgmelk (6-12 maanden).

Esther de Lange is ook blij met andere maatregelen waarover ze actief heeft onderhandeld, zoals glutenvrije producten voor mensen met coeliakie. Het etiket moet duidelijk blijven en die regels gaan ook gelden voor etiketten van normale producten die glutenvrij zijn. Daarnaast vindt De Lange het belangrijk dat er strenge regels komen voor dieetvoeding die het totale dagelijkse dieet vervangen: "Deze producten hebben soms fors minder calorieën (1200, 800 en soms zelfs 400 kcal per dag). Voor de mensen die deze producten gebruiken is het cruciaal dat ze wel alle nodige vitaminen en mineralen binnen krijgen."