VVD wil stevige ambities in recycling

Met dank overgenomen van R.J. (Remco) Dijkstra i, gepubliceerd op maandag 3 juni 2013, 2:33.

RIVIERENLAND - Eind mei hielden we in de Tweede Kamer het algemeen overleg grondstoffen en afval. Voortaan spreken we van grondstoffen, want afval wordt in een circulaire economie zoveel mogelijk hergebruikt om daarmee als grondstof voor nieuwe producten te dienen. Voor deze secundaire grondstoffen moet wel een volwassen markt bestaan. Daartoe heeft de VVD de staatssecretaris een aantal kaders meegegeven. Zo kunnen gemeenten, bedrijven en consumenten verder gestimuleerd worden. De VVD wil een heldere doelen om prestaties te kunnen meten en daarop af te rekenen.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra

De huidige doelstelling van 65% recycling bij huishoudelijk afval in 2015 is prima, maar kan beter. Wellicht is een 70% doelstelling mogelijk rond 2020? Vooral de grote steden blijven nu achter. Maar in Rotterdam lanceerde de lokale VVD al een initiatief om meer te bereiken met de inzameling en uiteindelijk minder restafval te verbranden. Een slimme wethouder gaat aan de slag en verbeterd de inzameling en recycling. Dat is goed voor het milieu, maar ook om de afvalstoffenheffing voor inwoners te verlagen. Een klassieke win-win dus!

De uitdaging ligt erin om recyclingdoelstelling te behalen. Daarvoor zijn vele partijen; zoals het Rijk, gemeenten, bedrijfsleven, consument en de recyclingsector aan zet. Een grondstoffenakkoord tussen Rijk en Gemeenten lijkt de VVD daarom verstandig, waarbij per gemeente een maximale restafval doelstelling wordt aangegaan. Een differentiatie naar percentage hoogbouw is verstandig omdat het maatwerk blijft.

Verder ziet de VVD een mogelijkheid om regels voor de afvalsector te verminderen en onze concurrentiepositie te verbeteren (lees mijn artikel in FD hierover). Daarom werk ik nu samen met het ministerie van I&M en de branchesector aan het wegnemen van (import-)belemmeringen voor gemengde afvalstromen. Nederland moet in de uitvoering en handhaving niet het braafste jongetje van de klas zijn. We lopen dan investeringen mis en de werkgelegenheid wordt elders gevestigd. Als het gaat om het verwerken van afvalstromen en grondstoffen lopen we qua technologie en arbeidsomstradigheden immers voorop.

We kunnen in Nederland beter en duurzamer recyclen dan elders, laten we er dan ook maar geld aan verdienen. Goed voor het milieu én uw portemonnee dus!

Mijn spreektekst van het AO Grondstoffen en afval treft u hier.