Tolkendienst Europees Parlement kan goedkoper

Met dank overgenomen van E.M.R. (Esther) de Lange i, gepubliceerd op dinsdag 28 mei 2013.

Op maandag 27 mei presenteerde Esther de Lange haar rapport over 'Betere kostenbesparingen binnen de tolkendienst van het Europees Parlement' in de begrotingscontrolecommissie. "De kosten van 58 miljoen euro per jaar moeten omlaag. Het Europees Parlement is een democratisch gekozen instelling, dus voor iedereen toegankelijk, er moet altijd op de centen gelet worden", aldus De Lange.

De Begrotingscontrolecommissie onderzoekt of Europese gelden efficiënt, effectief en volgens de EU-wetgeving worden besteed. Volgens De Lange kan de tolkendienst goedkoper, door onnodige vertolkingen te vermijden. In het Europees Parlement werken de beste tolken ter wereld, maar er zou geld bespaard kunnen worden als de tolken alleen ingezet worden als deze echt nodig zijn.

Nu zijn er tolken voor 23 talen voor sprekers bij vergaderingen. In praktijk blijkt het zelden nodig om elke vergadering geheel te vertolken naar bijvoorbeeld Maltees. Bovendien worden voor ca 5 miljoen euro per jaar tolken wel ingehuurd maar niet ingezet, bijvoorbeeld omdat de vergadering op het laatste moment niet doorgaat.

Op 18 juni zal er over het rapport worden gestemd in de Begrotingscontrolecommissie.