Buitenlandse studenten vast in Nederlandse bureaucratie

Met dank overgenomen van M. (Mohammed) Mohandis i, gepubliceerd op maandag 28 januari 2013, 9:23.

Vragen aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over boetes voor buitenlandse studenten wegen vermeend ontbreken ziektekostenverzekering.

1.Hoe beoordeelt u het bericht ‘Zorgverzekering is mobiliteitsobstakel nr. 1 geworden’ waaruit blijkt dat buitenlandse studenten massaal boetes krijgen van het CVZ omdat ze niet voor ziektekosten verzekerd zouden zijn voor zorg?

  • 2. 
    Hoe kan worden voorkomen dat studenten die vanuit het buitenland een ziektekosten verzekering hebben, onterecht worden aangeschreven en beboet door het CVZ, wegens vermeende afwezigheid ziektekostenverzekering?

3 Op welke manier kunnen buitenlandse studenten die wel een ziektekostenverzekering nodig hebben worden benadert, zonder de hele groep lastig te vallen met een inschrijfplicht en boete?

Maatwerk bij bijbaan

Ook het feit dat buitenlandse studenten met een klein bijbaantje zich in Nederland voor ziektekosten moeten verzekeren, terwijl ze al een ziektekostenverzekering in eigen land hebben, stuit op onbegrip. Jasper van Dijk (SP):“Dat klinkt als heel onhandig. Ik ben er wel voor om een redelijke grens te stellen. Als je een substantieel aantal uren werkt, hoort daar het afsluiten van een zorgverzekering bij. Maar niet als het maar om een klein, incidenteel baantje gaat.” Mohammed Mohandis (PvdA) vindt de regel “vreemd”, en stelt dat goed zou zijn als er “meer maatwerk in toegepast kan worden.”