Europees Parlement roept Turkije op verder te hervormen. - Hoofdinhoud
Turkije moet veel meer werk maken van de hervormingen. Dit bleek vandaag uit de stemming over de voortgang van de onderhandelingen tussen Turkije en de Europese Unie. Het rapport van CDA-Europarlementariër Ria Oomen-Ruijten (buitenlands beleid) is met een overgrote meerderheid van 51 stemmen vóór en 5 stemmen tegen, aangenomen in de Buitenlandcommissie van het Europees Parlement.
Ria Oomen-Ruijten: "Enerzijds complimenteer ik de Turkse burgers en maatschappelijke organisaties met hun inzet om de samenleving verder te democratiseren en te ijveren voor een meer open en veelzijdige samenleving. Anderzijds zie ik ook een verharding van het politieke klimaat in Turkije en een gespannen verhouding tussen de belangrijkste politieke instellingen."
Volgens Ria Oomen-Ruijten is er op dit moment sprake van een gebrek aan consensus tussen de regering en oppositiepartijen om te komen tot een verdere modernisering en democratisering van Turkije. Mede daarom krijgen veel positieve initiatieven geen follow-up.
Voor wat betreft religieuze vrijheid ziet het Europees Parlement een aantal positieve signalen. Helaas is er nog geen sprake van een systematische aanpak richting de Alevieten, de Grieks Armeniërs, de Arameeërs en andere Christelijke groeperingen.
Ria Oomen-Ruijten: "Ik roep verder op om de zogenoemde "democratische opening" te hervatten en op die manier het Koerdisch probleem aan te pakken.
De rapporteur onderstreept ook de verslechtering van de persvrijheid in Turkije . Oomen-Ruijten. "Kranten worden onder druk gezet, journalisten worden aangeklaagd en websites worden afgesloten. De rechtelijke macht zou juist de persvrijheid moeten verdedigen.
Het Europees Parlement is ook bezorgd over de toename van gevallen van "eerwraak" en de lage arbeidsparticipatie van vrouwen. Oomen-Ruijten: "Het zou goed zijn als Turkse politieke partijen de participatie van vrouwen in de politiek vergroten bij komende verkiezingen."
Ria Oomen-Ruijten ziet een aantal positieve ontwikkelingen. Met name de juridische hervormingen en de grondwetswijzigingen die in het laatste jaar zijn doorgevoerd hebben geleid tot betere democratische controle op het leger en is er nu mogelijkheid een ombudsman aan te stellen.
Het Europees Parlement ziet ook de actieve buitenlandse politiek van Turkije in de regio en vraagt de Hoge Buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton om op dit gebied meer samen te werken.
Tot slot is er geen vooruitgang geboekt voor wat betreft de relatie tussen Turkije en Cyprus. Turkije heeft in dit opzicht nog steeds niet voldaan aan de voorwaarden van het Associatieverdrag EU-Turkije. Dit probleem is het grootste obstakel in het onderhandelingsproces. In maart wordt de plenaire stemming verwacht.