Europees Parlement wil nieuwe sancties tegen Iran

Met dank overgenomen van M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, gepubliceerd op dinsdag 1 februari 2011, 3:24.

De terechtstelling van de Nederlands-Iraanse Zarah Bahrami door Iran is krachtig veroordeeld door de Europarlementariërs Emine Bozkurt (PvdA), Ria Oomen-Ruijten (CDA) en Marietje Schaake (D66) . Zij roepen de EU Hoge Buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton op sterker te protesteren bij de Iraanse autoriteiten.

In de toekomst moeten ook mogelijke EU sancties overwogen worden als reactie op de mensenrechtenschendingen in Iran, zeggen de Nederlandse Europarlementsleden.

Deze oproep werd gedaan in een rapport over de situatie in Iran van Europarlementariër Bas Belder (SGP).

De Nederlandse Europarlementsleden veroordelen de terechtstelling van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami met kracht en zeggen "verbijsterd" te zijn, "dat de Iraanse autoriteiten consulaire hulp aan Bahrami geweigerd hebben en niet voor een transparant en eerlijk proces hebben gezorgd. .

De Europarlementsleden van de commissie buitenlandse zaken vinden dat het tijd is dat de EU een nieuwe, coherente strategie ten aanzien van Iran ontwikkelt, die ook rekening houdt met de situatie van de mensenrechten in het land. Ze roepen de Europese ministers van buitenlandse zaken op om sancties te treffen tegen Iraanse functionarissen, die betrokken zijn bij de mensenrechtenschendingen sinds de omstreden presidentsverkiezingen van juni 2009. In september vorig jaar hebben de VS soortgelijke maatregelen genomen.

De commissie buitenlandse zaken van het Europees Parlement betreurt ten zeerste dat het aantal terechtstellingen in Iran in 2009 hoger lag dan in de 10 voorafgaande jaren, waardoor Iran het land met het hoogste aantal terechtstellingen per inwoner ter wereld is. De Nederlandse Europarlementsleden dringen er bij de Iraanse regering aan op een moratorium op die terechtstellingen. Bovendien moeten executies van minderjarigen helemaal worden afgeschaft.