Criminele bende leverde paardenvlees

Met dank overgenomen van E.M.R. (Esther) de Lange i, gepubliceerd op donderdag 16 mei 2013.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) berichtte op 10 april dat 50 miljoen kilo rundvlees van de markt gehaald moest worden. Het rundvlees van vleesverwerker Willy Selten in Oss was namelijk vervuild met paardenvlees. Gisteren besteedde het programma EenVandaag samen met Esther de Lange aandacht aan deze voedselfraudezaak.

Esther de Lange, die onlangs tot voedselfrauderapporteur benoemd werd door het Europees Parlement om de vele voedselfraudes in Europa te onderzoeken, noemt de betreffende fraude een zeer ernstige zaak. Resten van het medicijn 'bute', dat paarden krijgen en schadelijk is voor mensen, zijn na Europa-breed onderzoek in meerdere Europese landen aangetroffen in vlees. Het middel kan beenmergkanker veroorzaken.

Spil in het schandaal is volgens EenVandaag een van de beruchtste Engelse slachthuizen: Red Lion in Cheshire, dat inmiddels is gesloten. Van daaruit zouden de geslachte paarden, die vaak ongeschikt waren voor consumptie, met vrachtwagens o.a. naar Oss zijn gebracht. "Dit soort criminelen nemen moedwillig risico met de gezondheid van Europeanen", aldus De Lange.

In haar functie als voedselfrauderapporteur pleit Esther de Lange in elk geval voor vergelijkbare strenge straffen in de verschillende EU-landen. Door de lage boetes in sommige Europese landen is voedselfraude al snel winstgevend, ten koste van de gezondheid van Europeanen.

Het item met Esther de Lange in EenVandaag over de fraude met paardenvlees is hier terug te kijken: http://www.eenvandaag.nl/criminaliteit/45841/criminele_bende_leverde_paardenvlees