Antwoord EC over staatssteun voetbalclubs

Met dank overgenomen van E.M.R. (Esther) de Lange i, gepubliceerd op maandag 6 mei 2013.

Betreft: Staatssteun voetbalclubs

Op 6 maart maakte de Commissie via een persberichtanchor("ref1")(1) bekend dat er een onderzoek gestart zal worden naar mogelijke staatssteun door een vijftal Nederlandse gemeenten aan de betaaldvoetbalclubs (NEC, MVV, Willem II, PSV en FC Den Bosch) binnen hun gemeente. De Commissie geeft in hetzelfde persbericht aan op deze zaken geattendeerd te zijn door bezorgde burgers, en naar aanleiding daarvan informatie opgevraagd te hebben. Die informatie is de basis voor verder onderzoek.

  • Zijn de klachten van bezorgde burgers de enige aanleiding geweest tot het onderzoek naar de betreffende gemeenten?
  • Zo ja, is de Commissie met ons van mening dat er in dat geval een gevaar van willekeur ontstaat?
  • Zo nee, welke andere bronnen van informatie, signalen of mogelijke aanleidingen heeft de Commissie om het onderzoek naar deze gemeenten te starten?
  • In welke lidstaten heeft de Commissie op dit moment verzoeken tot informatie uitstaan, en op welke gemeenten en voetbalclubs hebben deze informatieaanvragen betrekking?

Antwoord van de Europese Commissie:

De Commissie heeft van burgers klachten over de maatregelen in kwestie ontvangen. Over sommige daarvan is ook bericht door de pers. Geen van de maatregelen is op voorhand bij de Commissie aangemeld, zoals artikel 108, lid 3, VWEU voorschrijft. In dat geval is het de taak van de Commissie om in te grijpen overeenkomstig artikel 10, lid 1, van Verordening (EG) nr. 659/1999 van de Raad, waarin is bepaald dat „indien de Commissie, uit welke bron ook, over informatie beschikt met betrekking tot beweerdelijk onrechtmatige steun, zij die informatie onverwijld aan een onderzoek onderwerpt”. De Commissie deelt bijgevolg niet het standpunt van de geachte Parlementsleden dat haar onderzoek naar die maatregelen willekeurig dreigt te zijn.

De Commissie levert geen commentaar op lopende onderzoeken die niet tot het publieke domein behoren. Over de volgende onderzoeken is reeds verslag uitgebracht in antwoorden aan het Europees Parlement of door de pers:

onderzoek naar de regeling voor belasting en socialezekerheidsverplichtingen van Spaanse voetbalclubs;

klacht over de verkoop van een stuk grond tussen de stad Madrid en Real Madrid in 2011;

onderzoek naar een maatregel van de regio Valencia ten gunste van drie voetbalclubs in financiële moeilijkheden in 2013;

klachten over vermeende steun aan Tottenham Hotspurs en West Ham;

klacht over vermeende steun aan niet-erkende Zweedse voetbalclubs.