Betty te gast in Lansingerland i.v.m. HSL geluidsoverlast

Met dank overgenomen van B.G. (Betty) de Boer i, gepubliceerd op dinsdag 23 april 2013.

Op maandag 25 maart heeft Betty een werkbezoek gebracht aan de gemeente Lansingerland, om zich voor te laten lichten over de geluidsproblematiek van de HSL Zuid. Betty werd vergezeld door haar medewerker Christiaan Bergwerff, en daarnaast waren PvdA woordvoerder Duco Hoogland en een medewerker van de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie aanwezig. De delegatie werd verwelkomd door het College van B & W en afgevaardigden van de gemeenteraad.

In de raadszaal volgden presentaties over de geschiedenis van de problematiek, alsmede de technische kant van het verhaal en waarom de geluidsoverlast juist in Lansingerland zo groot is. Het HSL-tracé is in Lansingerland vlakbij woonwijken aangelegd, waar de bewoners ernstige overlast ervaren van de langssnellende treinen. Het geluid gaat als het ware over het glazen scherm heen om honderden meters verderop neer te dalen op de huizen. "Het geluid moet érgens heen," aldus een betrokkene.

Betty heeft haar zorgen geuit over de voortdurende overlast, zowel tijdens het bezoek - waarbij tevens het tracé zelf gecontroleerd werd - als die avond tijdens een door de lokale VVD georganiseerde bijeenkomst voor betrokkenen. Daarbij gaf de VVD-politica aan dat het opmerkelijk is dat deze kwestie zich al zo lang voortsleept. Ze zegde toe zich in te zullen spannen in Den Haag om de kwestie wederom aan de kaak te stellen, en hoopte voor de direct betrokkenen met een oplossing te kunnen komen.