Plan Zijlstra voor afschaffing Eerste Kamer is kinderachtig - Hoofdinhoud
VVD-voorman Zijlstra is een slechte verliezer. Hij wil de Eerste Kamer afschaffen als hij daar niet zijn zin krijgt. Een kinderachtig voorstel als vervolg op een overhaaste kabinetsformatie.
Emile Roemer en Tiny Kox zijn SP-fractievoorzitter in respectievelijk de Tweede en Eerste Kamer
Dat Rutte II het zichzelf niet eenvoudig maakte, was ons bij het aangaan van het akkoord van VVD en PvdA al meteen duidelijk. Niet alleen verenigde het kabinet het politiek onverenigbare (een links en een rechts verkiezingsprogramma) maar vanaf dag 1 was Rutte II een minderheidskabinet. Niet in de Tweede maar in de Eerste Kamer.
Wij hebben daar tijdens de formatie op gewezen maar de plotselinge drang tot samen regeren was kennelijk zo groot bij Rutte en Samsom dat die waarschuwing aan dovemansoren leek gericht. Sindsdien zit het kabinet met de gebakken peren. Een wetsvoorstel dat het in de Tweede Kamer moet doen met alleen de steun van VVD en PvdA kan makkelijk sneuvelen in de Senaat. Wat Zijlstra nu voorstelt is dat oppositiepartijen in de Eerste Kamer van hun geloof afvallen en hun steun geven aan voorstellen die hun fracties aan de overkant van het Binnenhof onthouden hebben.
Zijlstra wil van de Senaat een stempelautomaat maken, waar ja en amen tegen omstreden wetsvoorstellen wordt gezegd. Juist een Eerste Kamer die zichzelf zo zou gaan gedragen, maakt zijn voortbestaan zinloos. Een kabinet dat zich in de nesten werkt moet niet anderen de schuld geven maar dat doen wat in de gegeven situatie het enig haalbare is: in de Tweede Kamer meer steun voor zijn plannen organiseren dan alleen VVD en PvdA. Natuurlijk is dat lastig, zo blijkt keer op keer. Het regeerakkoord is daar niet op geschreven. Het is een welbewust gekozen kaartenhuis waaraan moeilijk verbouwd kan worden zonder instortingsgevaar. Maar dat hadden de bouwers zich destijds moeten realiseren in plaats van de alarmeringen negeren.
Overigens, als Zijlstra serieus wil praten over een moderner eenkamerstelsel, is hij van harte welkom. Maar daar gaat het hem natuurlijk niet om. Hij wil de staatsrechtelijke inrichting van ons land niet verbeteren maar alleen naar zijn hand zetten. Wel, nog maar een welgemeende waarschuwing aan zijn adres en aan dat van de hele coalitie: dat spelletje gaan we niet spelen!