Antwoord EC: over paardenvlees

Met dank overgenomen van E.M.R. (Esther) de Lange i, gepubliceerd op woensdag 17 april 2013.

Betreft: Paardenvlees verkocht als rundvlees

De afgelopen dagen werd bekend dat in onder andere Groot-Brittannië en Frankrijk diepvriesproducten uit de schappen zijn gehaald omdat deze producten met paardenvlees in plaats van rundvlees waren vervaardigd. Deze diepvriesproducten zijn afkomstig van een bedrijf dat zijn producten in heel Europa verkoopt.

Is de Commissie op de hoogte van de situatie van het als rundvlees verkochte paardenvlees?

Is bij de Commissie bekend in welke producten dit paardenvlees terecht is gekomen? In hoeveel landen zijn deze producten vervolgens op de markt gebracht? Via welke route is het paardenvlees in de uiteindelijke producten terechtgekomen?

Is bij de Commissie bekend of in dit paardenvlees sporen gevonden zijn van pijnstillers die soms bij paarden gebruikt worden, zoals

fenylbutazon? Is hierop gescreend door de bevoegde autoriteiten in de betreffende lidstaten?

Zijn er meldingen gedaan over deze situatie via het systeem voor snelle waarschuwingen voor levensmiddelen en diervoeders (RASFF: Rapid Alert System for Food and Feed)? Zo ja, welke meldingen zijn er wanneer gedaan en door wie? Welke actie heeft de Commissie naar aanleiding van deze meldingen genomen? Heeft het controlesysteem RASFF volgens de Commissie naar behoren gewerkt?

Antwoord van de Europese Commissie:

De Commissie volgt de situatie met betrekking tot de mogelijke aanwezigheid van paardenvlees in rundvleesproducten op de voet. Volgens de kennisgevingen van het systeem voor snelle waarschuwingen voor levensmiddelen en diervoeders (RASFF) is er in een groot aantal lidstaten paardenvlees gevonden in verschillende vleesproducten (lasagne, goulash, tortellini, kebab enz.), zonder dat dit vermeld stond op de lijst van ingrediënten zoals voorgeschreven door de EU-levensmiddelenwetgeving. Deze vorm van fraude wordt onderzocht door de bevoegde autoriteiten in de lidstaten, in samenwerking met de politiediensten en Europol.

De residubewakingsplannen van de lidstaten omvatten controles op residuen van fenylbutazon in paardenvlees. De resultaten van de nationale residubewakingsplannen worden elk jaar gepubliceerd. De gegevens uit 2012 moeten uiterlijk op 31 maart 2013 bij de Commissie worden ingediend; geen van de tot dusver gecommuniceerde resultaten (9 lidstaten) blijkt positief te zijn.

In aanvulling op het bovengenoemde residubewakingsplan wordt in Aanbeveling 2013/99/EU van de Commissie een specifiek actieplan voorgesteld voor verdere controles op residuen van fenylbutazon in paardenvlees. De volledige resultaten van het residubewakingsplan zullen op 15 april beschikbaar zijn. De Commissie zal een volledig rapport publiceren direct na ontvangst van de resultaten van de betrokken lidstaten.

RASFF ontvangt regelmatig informatie van de nationale contactpersonen in de lidstaten over de ontwikkeling van de situatie. Deze informatie is te vinden op de volgende website: https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/.

De Commissie onderhoudt nauwe contacten met de handhavingsautorieiten in de lidstaten en wordt op de hoogte gehouden van de lopende onderzoeken.