Akkoord over Europees toezicht banken - Hoofdinhoud
Het Europees Parlement heeft vandaag overeenstemming bereikt met de Europese Raad om te komen tot een Europese toezichthouder op alle banken in de eurozone. Er is besloten om de Europese Centrale Bank (ECB) de leiding te geven over het toezicht op alle banken binnen de eurozone. Landen die nog geen deel uitmaken van de eurozone kunnen vrijwillig toetreden tot het nieuwe toezichtsysteem.
Volgens Thijs Berman, lid van het Europees Parlement namens de PvdA, is het een belangrijke stap dat we het toezicht op grensoverschrijdend opererende banken ook Europees gaan organiseren: "De ECB is de juiste organisatie is om deze zware klus te klaren" aldus Berman.
Berman: "Het Europees Parlement heeft voor elkaar gekregen dat het toezicht op de ECB veel democratischer wordt georganiseerd dan nu het geval is binnen de monetaire tak van de ECB. Zo zal het Europees Parlement de aanstelling van de voorzitter en de vicevoorzitter van de nieuwe toezichthouder moeten goedkeuren, en bestaat de mogelijkheid voor de Raad en het Europees Parlement om te pleiten voor de vervanging van de voorzitter. Daarnaast zal toegang tot ECB-documenten worden vergroot en zal de mogelijkheid bestaan om een tijdelijke commissie in te stellen die onderzoek doet naar mogelijke misstanden, mochten die zich voordoen."
Volgens Berman gaat het Europees Parlement een grote rol spelen in het controleren van de nieuwe toezichthouder. "De mogelijkheid om het vertrouwen op te zeggen in de voorzitter is een sterk democratisch wapen."
Berman benadrukt overigens dat dit een eerste stap is naar een volwaardige bankenunie en dat snel overeenstemming moet worden bereikt over een mechanisme om grote banken op gecontroleerde wijze failliet te laten gaan: "Om uit de crisis te komen hebben we zo spoedig mogelijk een gezonde financiële sector nodig. Het vertrouwen moet snel worden hersteld."