Stemming vergroening in het nieuwe GLB

Met dank overgenomen van E.M.R. (Esther) de Lange i, gepubliceerd op donderdag 14 maart 2013.

De voorstellen van de Europese Commissie, om bijvoorbeeld iedere boer verplicht grond braak te laten leggen en verplicht drie gewassen te laten telen, zijn in Nederland onwerkbaar, niet effectief en praktisch onuitvoerbaar. Bovendien kan een agrarische ondernemer prima zelf beslissen wat goed is voor zijn grond en bedrijf, dat moet je niet van bovenaf opleggen.

De landbouwcommissie van het Europees Parlement stemde vorige maand voor uitbreiding van de vergroening. Zaken als nutriëntenmanagement, biodiversiteitscertificaten, energie-efficiëntie en andere innovatieve initiatieven om duurzaamheid te bevorderen op het boerenbedrijf kregen door deze stemming ook een plaats in de vergroening. Een stuk effectiever, en een stuk werkbaarder voor de Nederlandse ondernemer.

Gisteren werd in de plenaire vergadering van het Europees Parlement door alle leden gestemd over het nieuwe Europese Landbouwbeleid. Toen alle andere amendementen over de vergroening verworpen werden, kwam het aan op de cruciale stemming over de compromistekst van de landbouwcommissie. Dit werd met kleine meerderheid verworpen, waardoor we terugvallen op het voorstel van de Europese Commissie (zij het enigszins aangepast), een harnas voor de ondernemer.

Nu starten de onderhandelingen tussen Raad en Europees Parlement om tot een uiteindelijk akkoord te komen.

Esther de Lange: "De slag mag misschien verloren zijn, de oorlog nog niet. Ik blijf knokken voor een werkbare en innovatieve vergroening. De onderhandelingen met de Raad gaan nu beginnen. Het CDA en haar Europese EVP-fractie zetten zich vol achter de onderhandelaars die voor een werkbare vergroening zullen pleiten."

Stemgedrag Nederlandse partijen:

De VVD en de PvdA stemden tegen de tekst van de landbouwcommissie, en dus tegen een werkbare vergroening en alternatieve opties van vergroening voor de Nederlandse agrarische ondernemer.

Voor

CDA

SGP

ChristenUnie

Tegen

VVD

PvdA

D66

GroenLinks

PVV

SP