VVD: ruimte voor stuifbemesting Texel

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op woensdag 6 maart 2013.

VVD: ruimte voor stuifbemesting

Op woensdag 6 maart sprak te Tweede Kamer met de staatssecretaris van Economische Zaken over de nieuwe mestwet. Tijdens het overleg pleitte VVD Tweede Kamerlid Helma Lodders voor een oplossing voor de stuifbemesting.

Stuifbemesting wordt toegepast in gebieden waar het hard kan waaien. Het kan voorkomen dat net gezaaide gewassen door een stevige wind samen met de grond verstuiven.

Sinds het 4e actieprogramma van de Nitraatrichtlijn is stuifbemesting niet toegestaan. Maar dit leidt tot grote problemen in de praktijk. In 2011 en 2012 heeft de toenmalige staatssecretaris een ontheffing verleend maar de VVD wil nu een permanente oplossing.

Lodders: “De problemen door verstuiving zijn groot en alleen al op Texel gaat het om circa 2000 hectare stuifgevoelige agrarische gronden”. Op Texel is een alternatief niet direct voorhanden, daarom pleit de VVD voor een permanent gebruik van druifmest als stuifbemesting, tot een alternatief voorhanden is.

De VVD vindt het belangrijk dat ondernemers een mogelijkheid hebben om het verstuiven van gronden tegen te kunnen gaan. Met deze permanente oplossing komt een einde aan die onzekerheid.