Werkbezoek Nederlands Lucht - en Ruimtevaartlaboratorium

Met dank overgenomen van C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, gepubliceerd op maandag 18 februari 2013, 2:24.

Afgelopen vrijdag ben ik bij het Nationaal Lucht - en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) op bezoek geweest. Deze kennisonderneming doet onderzoek om de luchtvaart efficiënter, schoner, stiller en veiliger te maken en is een belangrijke partner in vele Europese (onderzoeks) projecten zoals de JSF (Joint Strike Fighter).

Met 125.000 arbeidsplaatsen is de luchtvaartsector een belangrijke motor voor de Nederlandse economie. Onderzoek en innovatie zijn daarom onmisbaar voor Nederland en de Nederlandse industrie. Europese onderzoeksprogramma´s zorgen in de luchtvaart voor de broodnodige verbeteringsimpulsen en zijn van grote waarde voor ondernemingen als Schiphol, Stork en Fokker. Zo heeft het NLR meegewerkt aan nieuw type materiaal voor het bouwen van lichtere vliegtuigen. Het grootste toestel ter wereld A380 bestaat in grote delen uit dit soort materiaal. Ook steekt de NLR veel tijd en energie in het geluidsstiller maken van vliegtuigen en manieren om dat te bereiken. Dit is erg belangrijk voor omwonenden van vliegvelden, zoals bij Schiphol.

De luchtvaart is bij uitstek een sector die over de grenzen heen beweegt. Daarom is het goed dat we blijven werken aan Europese regelgeving op dit gebied. In de Transport commissie komen veel van deze onderwerpen aan de orde, zoals wetgeving voor een gemeenschappelijk Europees luchtruim, de Single European Sky.