Meer actie voorkomen geweld tegen vrouwen

Met dank overgenomen van C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, gepubliceerd op dinsdag 5 februari 2013, 3:03.

Van 4 tot 15 maart vindt de 57e zitting van de VN Commissie over de status van Vrouwen plaats. Hoofdonderwerp zal de uitbanning en voorkoming van alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes zijn. Het Europees Parlement heeft vandaag een resolutie aangenomen waarin het Parlement zich uitspreekt voor een actieve inzet van de EU voor de bescherming en bevordering van de rechten van vrouwen.

Het Europees Parlement vraagt om meer actie op het gebied van uitbanning en voorkoming van alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes. Eén op de drie vrouwen op de wereld wordt tijdens haar leven verkracht of geslagen. Dit gebeurd in oorlogsgebieden, maar ook vindt er veel huiselijk geweld plaats. Dit is onacceptabel.

De afgelopen maanden domineerde het nieuws uit India onze Nederlandse kranten, waarbij een Indiase studente op weg naar huis werd mishandeld, verkracht en daarna voor dood werd achtergelaten. Indiase vrouwen zijn vaak slachtoffer van geweld. In 2011 werden 220.000 zaken gemeld. Vrouwen worden gediscrimineerd en verouderde wetten en slechte onderzoeksmechanismen verhinderen dat aanranding en verkrachting van vrouwen goed worden onderzocht en daders worden aangepakt. Hier moet internationaal veel meer aandacht voor komen.

De Verenigde Naties is het hoogste internationale niveau waarop gewerkt wordt om geweld tegen vrouwen en meisjes uit te bannen. Vorig jaar is het niet gelukt om via de Commissie over de status van vrouwen een gemeenschappelijk standpunt in te nemen over geweld tegen vrouwen. Ik hoop dat het dit jaar wel gaat lukken. Het Europees Parlement heeft nu gevraagd of de EU-delegatie zich hiervoor wil inzetten. De Europese Unie probeert via haar interne beleid en wetgeving maatregelen ter voorkoming van geweld tegen vrouwen in het buitenlandse beleid op te nemen, bijv in de context van internationale ontwikkelingshulp. Maar op elk ander niveau is er actie nodig om gender gerelateerd geweld een halt toe te roepen.