'De beste prestaties bij recycling en zo kostenefficiënt mogelijk' - Hoofdinhoud
ROTTERDAM - Het mooie aan deze portefeuille is dat je op veel plekken komt. Bij het reguliere overleg in de Tweede Kamer ging het over Grondstoffen en afval. Zaak dus om je te verdiepen in de materie. Via werkbezoeken, zoals hier bij Sita recycling services en afspraken op kantoor. Nu kijk ik liefst door de rationele bril. Ik beoordeel op resultaten, maar het valt me in aanloop naar dit debat op, dat er veel emotie bij komt kijken.
Juist de feiten zijn interessant en dan blijken er veel misverstanden te leven. Milieu lijkt een soort hobby-onderwerp. Ik heb dan ineens te maken met wereldverbeteraars. Dat is best een bijzondere ervaring.
Zo ging het ook in het debat over de Raamovereenkomst verpakkingen. Een akkoord dat gesloten is tussen gemeenten, het verpakkende bedrijfsleven en het Rijk, waarbij ieder vanuit hun eigen verantwoordelijkheid werkt aan een vermindering van de milieudruk door preventie en recycling. De raamovereenkomst is een goede manier om invulling te geven aan de ambitie om steeds meer afval als grondstof te gebruiken. Zo dragen wij bij aan de circulaire economie. De afspraken uit de overeenkomst zijn prima voor zowel de korte, als langere termijn. De percentages recyclingsmateriaal gaan namelijk flink omhoog.
De grote steden moeten iets harder aan de slag, maar een slimme wethouder met milieu in zijn portefeuille kan flink scoren met inzamelingspercentages. En passant kan hij/zij flink verdienen voor de stad waardoor de afvalstoffenheffing voor de inwoners mogelijk omlaag kan. Wederom een win-win-situatie waar economie en milieu samengaan.
Er werden 12 moties ingediend. Mijn spreektekst treft u hier.