CDA: hoog tijd voor actie tegen bijensterfte - Hoofdinhoud
Bijen krijgen hulp uit Brussel. De Europese Commissie heeft vandaag voorgesteld om bepaalde bestrijdingsmiddelen te verbieden voor sommige gewassen, omdat de bijen er massaal door sterven. Het voorlopige verbod op drie zogeheten neonicotinoïden moet uiterlijk 1 juli ingaan.
"Hoog tijd dat de Europese Commissie actie onderneemt", vindt CDA-Europarlementslid Esther de Lange. "Weg met de middelen en toepassingen waarbij aantoonbare problemen zijn of waarbij schade voor bijen niet is uit te sluiten."
"Sommige collega-Europarlementariërs eisen een totaal verbod, maar dat gaat mij te ver. Het EU-voedselveiligheidsagentschap vindt dit ook niet nodig. Een gedeeltelijk moratorium beschermt de bijen, die essentieel zijn voor onze landbouw." Bijen bestuiven de planten en bomen, waardoor vruchten ontstaan. De laatste jaren zijn bijen echter fors zeldzamer geworden, waarbij onderzoekers naar de bestrijdingsmiddelen wijzen als boosdoener.
De stoffen mogen niet meer gebruikt worden voor planten die aantrekkelijk zijn voor bijen, zoals maïs, olieraapzaad en granen, maar ook appelbomen, asperges en bloemkool.
Gebruik bij planten die niet aantrekkelijk zijn voor bijen, blijft toegestaan. Het gaat dan bijvoorbeeld om suikerbieten, aardappelen en sla. Ook gebruik in kassen is uitgezonderd.
"Het is van groot belang dat de middelen toegepast kunnen blijven in de kassen, want dat is een tamelijk gesloten systeem", vindt De Lange, doelend op de tuinbouw in het Westland, Aalsmeer en andere regio's.
Het voorlopige verbod moet na 2 jaar worden herbekeken. De Europese Commissie deed het voorstel bij een ambtelijk landbouwoverleg van EU-landen (Scofcah). De EU-landen moeten 25 februari beslissen of ze akkoord gaan.
Eerder deze week vroeg staatssecretaris Dijksma (Landbouw) in Brussel al om een Europees moratorium op het gebruik van deze middelen. De Tweede Kamer had in een motie om een algeheel moratorium gevraagd.