Buitenlandse studenten vast in Nederlandse bureaucratie - Hoofdinhoud
Transfermagazine 24 januari 2013
Buitenlandse studenten lopen op grote schaal vast in de Nederlandse bureaucratie. Dat blijkt uit onderzoek van Transfer. Sinds 2011 heeft het College van Zorgverzekeringen (CVZ) 15.000 buitenlandse studenten gemaand een basiszorgverzekering af te sluiten, op straffe van 350 euro boete. Veel van de aanmaningen zijn onterecht, omdat buitenlandse studenten niet verzekeringsplichtig zijn. D66, SP en PvdA keuren de gang van zaken af en willen de minister om opheldering vragen. Minister Bussemaker laat onderzoeken hoe Nederland internationale studenten aan zich kan binden. Buitenlandse talenten zijn hard nodig om het dreigende tekort aan kenniswerkers aan te vullen, aldus de minister. Ondertussen worden veel buitenlandse studenten wanhopig van de bureaucratie waarin ze in Nederland verzeild raken.
In 2011 kreeg het CVZ de opdracht alle onverzekerden in Nederland op te sporen. De instantie koppelt sindsdien gegevens uit de gemeentelijke basisadministratie aan bestanden van verzekeraars. Wie niet in beide bestanden voorkomt, geldt als onverzekerd en krijgt een aanmaning. Elke maand krijgen vijfhonderd nieuwe buitenlandse studenten zo’n brief. In veel gevallen is dat onterecht: buitenlandse studenten zijn in Nederland alleen verzekeringsplichtig als ze een bijbaan of betaalde stage hebben.
Kamerleden willen opheldering
Politieke partijen keuren de gang van zaken af. Tweede Kamerlid Paul van Meenen (D66) spreekt van een “krankzinnige situatie, waar studenten door worden getroffen”. Jasper van Dijk (SP) spreekt van een “onjuiste situatie die beëindigd moet worden”. Beide Kamerleden kondigen aan de verantwoordelijke minister om opheldering te vragen. Volgens PvdA-kamerlid Mohammed Mohandis druist de situatie in “tegen het ideaal dat Nederland een kennisland wil zijn. Ik vind het belangrijk dat buitenlandse studenten zo min mogelijk geconfronteerd worden met bureaucratische rompslomp.” Mohandis wil nagaan hoe voorkomen kan worden dat buitenlandse studenten onterechte aanmaningen ontvangen. Hij kondigt aan schriftelijke vragen te stellen aan de minister.
Vragen aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over boetes voor buitenlandse studenten wegen vermeend ontbreken ziektekostenverzekering.
1.Hoe beoordeelt u het bericht ‘Zorgverzekering is mobiliteitsobstakel nr. 1 geworden’ waaruit blijkt dat buitenlandse studenten massaal boetes krijgen van het CVZ omdat ze niet voor ziektekosten verzekerd zouden zijn voor zorg?
-
2.Hoe kan worden voorkomen dat studenten die vanuit het buitenland een ziektekosten verzekering hebben, onterecht worden aangeschreven en beboet door het CVZ, wegens vermeende afwezigheid ziektekostenverzekering?
3 Op welke manier kunnen buitenlandse studenten die wel een ziektekostenverzekering nodig hebben worden benadert, zonder de hele groep lastig te vallen met een inschrijfplicht en boete?
Maatwerk bij bijbaan
Ook het feit dat buitenlandse studenten met een klein bijbaantje zich in Nederland voor ziektekosten moeten verzekeren, terwijl ze al een ziektekostenverzekering in eigen land hebben, stuit op onbegrip. Jasper van Dijk (SP):“Dat klinkt als heel onhandig. Ik ben er wel voor om een redelijke grens te stellen. Als je een substantieel aantal uren werkt, hoort daar het afsluiten van een zorgverzekering bij. Maar niet als het maar om een klein, incidenteel baantje gaat.” Mohammed Mohandis (PvdA) vindt de regel “vreemd”, en stelt dat goed zou zijn als er “meer maatwerk in toegepast kan worden.”