Studenten verpleegkunde ontsnappen aan studiejaren - Hoofdinhoud
Studenten hoeven niet twee jaar langer te studeren om verpleegkundige te worden. Wim van de Camp en Esther de Lange hebben daarvoor steun gekregen in het Europees Parlement. De parlementscommissie voor Interne Markt stemde woensdag in met een bepaling, waardoor de Nederlandse opleiding ontsnapt aan een verplichte verlenging.
Brussel wilde de toelatingseis verscherpen voor verpleegkundigen door een vooropleiding te bepalen van niet 10 maar 12 jaar. Dit zou betekenen dat het duale onderwijs systeem (beroeps begeleid leren) in Nederland op de schop zou moeten, om het diploma ook in het buitenland te laten gelden.
"Een hele goede zaak", vindt Wim van de Camp. "Die twee jaar extra zouden in Nederland tijdverspilling zijn. Onze opleiding is beter dan in veel andere EU-landen, ze leren hier in korte tijd wat over de grens langer duurt."
Het CDA verzet zich ertegen dat de opleiding in alle EU-landen even lang moet duren, wat de Europese Commissie had voorgesteld. Belangrijker is dat de inhoud van de opleiding overal goed is. Autoriteiten moeten erop toezien dat de diploma's Verpleegkunde in Nederland en andere landen gelijk is.
Esther de Lange: "Door de combinatie van werken en leren is de opleiding verpleegkunde in Nederland kwalitatief zeer hoog. Bij ons is 70% van de verpleegkundigen mbo-opgeleid met een vooropleiding van 10 jaar, dit hoeft wat ons betreft niet te veranderen".
De verwachting is dat het voltallige parlement het standpunt volgt. Daarna is het woord aan de EU-landen, waar de Nederlandse en Duitse regering vooralsnog dezelfde mening hebben.