VVD: Koppositie van de Nederlandse Land- en tuinbouw versterken door minder regels

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op woensdag 23 januari 2013.

De komende decennia verdubbelt de vraag naar voedsel. De wereldbevolking groeit van 7 naar 9 miljard mensen en in de toekomst moet meer met minder geproduceerd worden. De keuze is dus intensiveren of verhongeren. Nederland kan hier, met zijn efficiënte, hoogproductieve en innovatieve landbouw een toonaangevende rol in spelen.

VVD Tweede Kamerlid Helma Lodders: “Het wordt tijd dat de agrarische sector in Nederland weer op waarde wordt geschat. De overheid moet weer ten dienste staan van de agrarische ondernemers in plaats van terughoudend en beperkend zijn.” De VVD wil in de komende periode, met de groei van de wereld bevolking en de toenemende vraag naar voedsel in ons achterhoofd, het Nederlandse beleid voor de Land- en tuinbouw vorm geven. Lodders: “Ruimte voor ondernemerschap, een eerlijk speelveld en vermindering en vereenvoudiging zijn wat ons betreft hierin leidend.”

In het regeerakkoord zijn vijf concrete doelstellingen geformuleerd voor minder regels. De VVD zal bij ieder debat met een concreet voorbeeld komen van een overbodige regel. Lodders: “Ik roep ondernemers op om praktijkvoorbeelden bij mij te melden. Op die manier kunnen wij concreet werken aan minder regels en meer ruimte voor ondernemerschap.” Ook vraagt Lodders aandacht voor de Europese regels. “Nederland stelt vaak hogere eisen dan Europa van ons vraagt en dat heeft een negatief effect op de concurrentiepositie van de Nederlandse Land- en tuinbouwsector. Dat moet echt veranderen, de overheid moet het Nederlandse ondernemers niet langer onnodig moeilijk maken!”

23 januari 2013