Bijdrage PvdA Gouda voorjaarsnota 2012

Met dank overgenomen van M. (Mohammed) Mohandis i, gepubliceerd op maandag 21 januari 2013, 8:59.

Voorzitter, Steeds meer mensen verliezen hun werk en hun bestaanszekerheid. Het is voor veel Gouwenaars een moeilijke tijd. Juist deze tijd vraagt om een een overheid die bewust optreedt waar het moet, faciliteert waar het kan en terugtreedt waar het past. Díe overheid kan het verschil maken. Zeker nu de markt het laat afweten. Daarom voorzitter, wordt dit een positief verhaal om trots op te zijn.

Wij zijn trots op het college dat met beperkte middelen toch het verschil weet te maken voor Gouda. De actieve houding van het college steekt

schril af bij de nachtwakerstaat die door sommige partijen in deze raad wordt bepleit. Maar zij maken een kapitale vergissing. De overheid is geen bedrijf en de overheid kan niet alles overlaten aan de markt. De overheid, dat is de kracht van het collectief!

Het college heeft bijvoorbeeld bewust opgetreden om een parkeergarage mogelijk te maken, wat de bouw van een nieuwe bioscoop mogelijk maakt. Het college zorgt dat mensen met een handicap een baan vinden. Zo maken medewerkers van Promen het Huis van de Stad schoon en verzorgen ze de catering. Het college zorgde ervoor dat er weer een toeristen infopunt is gekomen. Als het kan, laat het college de zaken weer over aan de markt, bijvoorbeeld de exploitatie van de parkeergarage aan het Bolwerk.

Voorzitter,

Met de budgetdiscipline van het college is het goed gesteld. De interne huishouding van de gemeente is op orde. De formatie is met 25 fte gekrompen en de leningenportefeuille is minder gegroeid. Zeker, het jaar 2011 is afgesloten met een fors verlies. Maar het is wel zo dat het overgrote deel van dat verlies niet leidde tot het daadwerkelijk uitgeven van geld.

Intussen zijn we een heel eind op weg om voor 15 miljoen euro bezuinigingen door te voeren. Dat is een prestatie, maar we zijn er nog niet. Door nieuwe kortingen op het gemeentefonds moeten we nadenken over aanvullende ombuigingen. Makkelijke bezuinigingen zijn niet meer mogelijk. Het zal dus bij iedereen pijn doen. De PvdA waakt ervoor dat we ons uitsluitend blindstaren op bezuinigen. Daarbij staat de PvdA voor een eerlijke verdeling van de lasten, waarbij de burgers met de minste ruimte zoveel mogelijk zullen worden ontzien. Extra ingrepen in de formatie lijken ons niet voor de hand te liggen. In het najaar zullen wij hierover nader met elkaar in discussie gaan.

Ook in Gouda is het MKB de belangrijkste banenmotor. De lokale midden- en kleinbedrijven moeten (meer) toegang krijgen tot lokale aanbestedingen en ondernemers moeten hun procedurele zaken zoveel mogelijk kunnen regelen bij een digitaal loket om procedures en wettelijke kosten te verminderen.

Voorzitter,

Bij de grondexploitaties is weinig speelruimte om nieuwe tegenvallers op te vangen. Een simpele oplossing is er niet. Het idee van sommige oppositiepartijen om de grond dan maar naar de markt te brengen, is de snelste weg naar een miljoenendebacle. De afgesproken faseringen voor Middenwillens en Westergouwe passen in de strategie van risicovermindering, terwijl de bouw van nieuwe woningen kan doorgaan.

Het is goed dat de ISMH-gemeenten zoeken naar nieuwe samenwerkingsvormen. Wat ons betreft komt er geen nieuw instituut dat zwaar wordt opgetuigd. Wij zien meer in strategische gelegenheidsverbanden, gericht op inhoudelijke opgaven. Die coalities moeten waar mogelijk aansluiten bij Europese fondsen en middelen. Een motie van die strekking dienen wij in.

Voorzitter,

Er zijn zorgen of het Veiligheidshuis voor Gouda behouden kan blijven. Wij moeten hoog inzetten op het behoud daarvan in onze stad. Misschien kunnen onze buurgemeenten toetreden zodat we de financiële lasten kunnen verdelen. De stadsmarinier is goed bezig om groepen overlastgevende jongeren te ontmantelen. Het gaat ook iets beter met de veiligheidsbeleving van Gouwenaars. Nog steeds zien we te veel Marokkaans-Nederlandse jongeren in de criminaliteitsstatistiek. Dat aanpakken is een zaak van doorgaan en doorzetten. Het integraal veiligheidsbeleid waar onze burgemeester in 2001 mee is begonnen, heeft wat dat betreft een positieve trend gezet.

Voorzitter,

Het Huis van de Stad is bijna klaar, en het is in gebruik. Het is een baken in de stad: een mooi gebouw en een visitekaartje van een sterke, rechtvaardige overheid. Een compliment voor de mensen die er hard aan hebben gewerkt is op zijn plaats: geen budgetoverschrijdingen en maximaal resultaat. De ambtenaren onder een dak, een schitterende raadszaal, moderne faciliteiten voor de inwoners van Gouda en - het mooist van alles - met de blik op de toekomst!