Oproep directe actie tegen Noorse importheffingen

Met dank overgenomen van E.M.R. (Esther) de Lange i, gepubliceerd op woensdag 16 januari 2013.

CDA-Europarlementariër Esther de Lange heeft samen met collega´s de Europese Commissie opgeroepen om direct actie te ondernemen tegen Noorse importheffingen op agrarische producten. Dit maakten de Europarlementariërs vandaag bekend in een persconferentie in Straatsburg.

Het Noorse Parlement heeft besloten om importheffingen op bepaalde kaas, vlees en planten drastisch te verhogen om de Noorse boeren te beschermen. Sommige producten gaan zelfs van 25 naar 277 procent. Hierdoor wordt het praktisch onmogelijk om onze beroemde Goudse kaas nog te kunnen exporteren naar Noorwegen. Ook op tuinhortensia's heeft Noorwegen de heffingen verhoogd van 0 naar 72 procent.

De Noorse regering heeft een Akkoord met de Europese Unie, waarin over land- en tuinbouw is afgesproken dat landen zoveel mogelijk samenwerken en vrije handel gestimuleerd wordt. De beslissing van de Noorse regering om de importheffingen te verhogen staat wat Esther de Lange betreft haaks op de afspraken om stapsgewijs de markt verder te openen.

De Lange vindt dat Noorwegen zich gedraagt als een klein kind, dat wel de zoete snoepjes pakt, maar de gezonde groente laat liggen. De Lange roept de Europese Commissie dan ook op om het overleg onmiddellijk stevig in te zetten. "Als vriendelijk overleg niet helpt, dan moet de EU zo nodig maatregelen nemen zoals het verhogen van importheffingen op Noorse vis of andere producten. Maar ik hoop dat het zo ver niet hoeft te komen", aldus De Lange.

 
13-01-16 Cdp dispute wth Norway-24.jpg
Bron: Blog Esther de Lange

Esther de Lange tijdens de persconferentie vandaag in het Europees Parlement in Straatsburg