Discussie over Jansen Steur - Hoofdinhoud
Met dank overgenomen van M.G.H.C. (Ria) Oomen-Ruijten i, gepubliceerd op dinsdag 8 januari 2013, 1:38.
In de Jansen Steur-discussie stel ik vast dat iedereen die zich uit over deze zaak, meer Europese bemoeienis wenst. Terecht!
Jansen Steur is overigens niet het eerste of enige geval. Begin 2009 was er dokter "Wodka" die in het VK uit het ambt was ontzet en ondanks informatie van uit het VK aan de Nederlandse inspectie, toch in Nederland aan de slag kon.
Die zaak heeft geleid tot een aantal initiatieven in het EP.
-
1.In februari 2009 heb ik vragen gesteld aan de Europese Commissie over de mogelijkheid om te komen tot een Europees register waarin tucht- en strafrechtelijke uitspraken over medische beroepsbeoefenaars beschikbaar zijn voor autoriteiten en patiënten van alle lidstaten. http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+P-2009-0690+0+DOC+XML+V0//NL〈uage=NL
-
2.In de richtlijn patiëntenrechten bij grensoverschrijdende zorg van 9 maart 2011 zijn we overeengekomen dat informatie over het recht om het beroep van gezondheidswerkers uit te oefenen op verzoek beschikbaar gemaakt moet worden voor autoriteiten van andere lidstaten. De uitwisseling van informatie vindt plaats via het informatie systeem interne markt (IMI) (art. 10(4)). Helaas wilden de lidstaten toen niet instemmen met een verplichte proactieve informatievoorziening, ondanks onze pogingen vanuit het EP.
-
3.Op 15 november 2011 heeft het EP, mede op basis van mijn amendering, een verslag aangenomen waarin opgeroepen wordt om een proactief waarschuwingsmechanisme te ontwikkelen waarbij het verplicht wordt voor lidstaten om elkaar te waarschuwen wanneer actie wordt ondernomen tegen de registratie van een arts of verpleger of zijn recht diensten te verlenen (§42).
-
4.Mede op basis van dit verslag heeft de Europese Commissie op 19 december 2011 een voorstel voor een herziening van richtlijn 2005/36 inzake erkenning van professionele kwalificaties gepresenteerd. Hierbij wordt voorgesteld om inderdaad een dergelijk proactief waarschuwingsmechanisme in de hernieuwde richtlijn op te nemen.
Dit voorstel wordt nu in het EP behandeld en zal spoedig worden aangenomen. Naar ik aanneem zullen de lidstaten dan niet meer zo terughoudend zijn als men was bij vorige gelegenheden en zal men nu dit waarschuwingssysteem dat door het EP al een aantal jaren werd gevraagd, zelf ook pushen.